ua en ru

Турчинов підписав закон про люстрацію

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон про очищення влади.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон про очищення влади. Турчинов зробив це сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я підписую цей закон, який повністю відповідає тому, що було прийнятий у ВР", - заявив Турчинов.

За його словами, сьогодні ж фельд'єгерська служба направить цей закон в Адміністрацію Президента України.

"Я сподіваюся,що сьогодні він буде підписаний і Президентом", - заявив Турчинов.

Перед цим Турчинов заявив, що було багато спроб зірвати як прийняття, так і підписання закону про люстрацію. Він зазначив, що громадські активісти - автори законопроекту, контролювали підготовку і прийняття цього документа.

"Я домовився з авторами закону, з громадськими активістами, що не підпишу закон до тих пір, поки кожна сторінка цього закону не буде завізований авторами цього закону", - заявив Турчинов.

Він підкреслив, що з прийняттям закону про очищення влади з'явиться підставу для відсторонення від влади тих, хто себе скомпрометував і стане фундаментом для проведення реальних реформ.

"Це буде той фундамент, на якому ми зможемо проводити реальні реформи в країні. Раніше реформи залишалися на папері, адже не було кому їх проводити... Закон повинен бути не просто гаслом і прапором під час виборчих кампаній, а реальним механізмом, який запрацює в найближчі дні", - сказав він.

Спікер нагадав, що ще жодного разу за всю історію незалежності України не приймався закон, який дозволить "реально змінити ситуацію в країні, усунув від влади тих, хто дискредитував себе".

"16 вересня у Верховній Раді України відбулися історичні події: ратифікація угоди про асоціацію з ЄС. І друге історична подія для України - прийняття в цілому закону про очищення влади, який в народі називають законом про люстрацію", - заявив Турчинов.

Фінальна версія закону "Про очищення влади", яку надала прес-служба народного депутата Юрія Дерев'янко, значно розширює перелік посадовців, яким забороняється займати державні посади протягом 10 років (на відміну від редакції першого читання)

Так, заборона на заняття посад на 10 років застосовуватиметься до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посаду (посади) у період з 25 лютого 2010 р. по 22 лютого 2014 р.

До цього списку увійшли Президент України, прем'єр-міністр, перший віце-прем'єр-міністр, віце-прем'єр-міністри, міністри, керівники центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабінету міністрів, голова Національного банку, голова Антимонопольного комітету, голова Фонду державного майна, голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України, їх перші заступники.

Також до списку були включені голови або члени національних комісій, що здійснюють відповідно державне регулювання природних монополій, державне регулювання у сферах зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг; генеральний прокурор України, голова Служби безпеки, голова Служби зовнішньої розвідки, начальник Управління державної охорони України.

Також заборона торкнеться керівників центральних органів виконавчої влади з податкової та митної політики, податкової міліції, їх перші заступники; заступників міністра внутрішніх справ; секретаря Ради національної безпеки і оборони України, його першого заступника; глава Адміністрації Президента України, керівника Державного управління справами, керівника секретаріату Кабінету міністрів України, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, їх перших заступників.

Так само потрапляють в цей список члени Вищої ради юстиції (крім голови Верховного суду України), члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голова Державної судової адміністрації України, його перший заступник, заступники.

Також заборона стосуватиметься начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України та командувачів всіх родів військ Збройних сил України та їх заступників.

Будуть усунені від влади на 10 років також голови ОДА, всі заступники голів ОДА і всі голови РДА, які працювали під час президентства Віктора Януковича сукупно не менше року, а також ті, що працювали у період Майдану і не звільнились за власним бажанням.

Так само як і керівники державних підприємств, що належить до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг, які відповідно до законодавства вчиняють дії, необхідні для надання адміністративних послуг.

Всі без виключення чиновники і керівники державних підприємств пройдуть майнову люстрацію, де буде перевірено відповідно до декларації все наявне майно їх та їх членів сім'ї, на предмет законних джерел походження коштів для придбання такого майна за час перебування на посадах. З забороною на 10 років, у разі якщо люстрацію не пройдуть.

Також чиновники будуть люстровані, якщо:

- були обрані і працювали на керівних посадах Комуністичної партії СРСР або на керівних посадах ЦК ЛКСМУ і вище;

- були штатним працівником чи негласним агентом в КДБ СРСР,

- співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації або своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи, спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України;

- закликали публічно до порушення територіальної цілісності та суверенітету України; розпалювали міжнаціональну ворожнечу; своїми протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю призвели до порушення прав людини та основоположних свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини тощо.

Разом з тим, фінальна редакція не містить серед осіб, які проходитимуть перевірку (люстрацію) виборних посад, а також посад голови Верховної Ради України, його заступників, уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, народних депутатів України.

Так само до категорії осіб, які не будуть перевірятися, входять особи рядового складу органів внутрішніх справ, центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, податкової міліції.

Крім цього, у фінальній редакції органом, уповноваженим на забезпечення проведення перевірки, передбаченої цим законом, є Міністерство юстиції України, а в редакції першого читання - Національне агентство України з питань державної служби.

Мінюст створює дорадчий громадський орган з питань люстрації при міністерстві для забезпечення здійснення громадського контролю за процесом очищення влади (люстрації), до складу якого увійдуть представники засобів масової інформації та представники громадськості.

Впродовж 10 днів з дня набрання чинності цим законом будуть звільнені з забороною займати посади в державних органах на 10 років викопосадовці, які працювали при Януковичі.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4359а "Про очищення влади". За відповідне рішення проголосував 231 нардеп із 226 мінімально необхідних.