ua en ru

Турчинов підписав закон про застосування амністії до осіб, щодо яких триває розслідування або суд

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1246-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування амністії в Україні".

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1246-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування амністії в Україні". Про це повідомила прес-служба Президента України.

Закон вносить зміни до статті 8 закону України "Про амністію 2014", згідно з якими, амністія може застосовуватися до осіб, які після ухвалення вироку, але до повного відбуття покарання, знову вчинили умисний злочин. Також законом про амністію у 2014 р. можуть скористатися особи, які злісно порушують установлений порядок відбування покарання.

Проте амністія не застосовується до осіб, які раніше умовно-достроково звільнялися з місць позбавлення волі і знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин; а також амністія не поширюється на осіб, які звільнені судом від відбування покарання з випробуванням і до закінчення визначеного судом іспитового строку знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин.

Крім того, даний закон дозволяє застосовувати амністію до особи, щодо якої триває досудове розслідування та під час судового розгляду.

Так, закон вносить зміни до статті 4 закону України "Про застосування амністії в Україні", виключивши з законодавства положення про те, що амністія не може бути застосована до:

а) осіб, стосовно яких здійснюється досудове розслідування або судове провадження до постановлення судом обвинувального вироку, крім випадків індивідуальної амністії;

ґ) осіб, яких засуджено за вчинення умисного тяжкого або особливо тяжкого злочину, крім зазначених у пункті "г" цієї статті, які відбули менше двох третин призначеного вироком суду основного покарання, крім випадків індивідуальної амністії;

є) осіб, які не відшкодували завдані ними збитки або не усунули заподіяну злочином шкоду, крім випадків індивідуальної амністії.

Проте, згідно з документом, амністія не застосовується до осіб, засуджених за умисне вбивство; катування; насильницьке донорство; незаконне позбавлення волі або викрадення людини, якщо при цьому сталося заподіяння смерті, або нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що потягнули за собою смерть.

Нагадаємо, народні депутати підтримали цей закон 6 травня 2014 р. на закритому засіданні. За відповідне рішення проголосували 239 депутатів.