ua en ru

Турчинов: Європа стала мішенню гібридної війни, розв'язаною Росією на континенті

Турчинов: Європа стала мішенню гібридної війни, розв'язаною Росією на континенті Фото: Олександр Турчинов

Секретар РНБО вважає міграційну проблему однією зі складових гібридної війни

Європа стала не тільки спостерігачем, але й мішенню гібридної війни, яку розв'язала Росія на континенті. Про це йдеться в статті секретаря Ради безпеки і оборони України (РНБО) Олександра Турчинова, оприлюдненій на сайті відомства.

"Росія майже два роки відпрацьовує на нашій країні методику ведення масштабної гібридної війни. Першим кроком була окупація збройними силами РФ Криму. Далі - війна на Сході України... Але, як виявилося, Крим і Схід України були для Путіна лише початком. Початком, що зламав систему колективної безпеки, зруйнував європейські кордони, змінив в регіоні паритет сил. І зараз гібридна війна російського розливу починає розповзатися по Європі", - пише у своїй статті Турчинов.

При цьому секретар РНБО торкнувся теми міграційних потоків як одної зі складових гібридної війни.

На його думку, бомбардування російською авіацією Сирії стрімко активізувало неконтрольовані потоки і до того досить великої кількості мігрантів в ЄС, що стало серйозним поштовхом для дестабілізації ситуації в Європі.

"Таким чином, Європа стала не тільки спостерігачем, але й мішенню гібридної війни, яку розв'язала Росія на континенті. Путін змусив Європу витрачати значні кошти і ресурси на розв'язання міграційних проблем, масштаб яких дестабілізував ЄС. Метою було не лише відвернути увагу від українського питання. Були створені унікальні умови для проникнення до європейських країн тисяч підготовлених і озброєних терористів і носіїв радикальних течій ісламу. У свою чергу різке зростання терористичної загрози, який значно перевищив поріг ефективного реагування європейських спецслужб та інших державних інститутів, призвів до паризької трагедії", - додав Турчинов.

Нагадаємо, раніше Олександр Турчинов заявив, що теракти в Парижі мали на меті залякати і деморалізувати весь світ, не тільки Францію.