ua en ru

ЦРУ відслідковує грошові перекази громадян США, - джерела

За даними джерел The Wall Street Journal, близьких до програми стеження за міжнародними грошовими переказами, ЦРУ регулярно поповнює багатомільйонну базу особистих і фінансових даних американців, які їх здійснюють. Про це пише "Комерсант-Україна".

Ці заходи представники американських розвідслужб називають "не виходять за рамки закону", посилаючись на прийнятий у 2001 р. Патріотичний акт - федеральний закон, який наділив влади США широкими повноваженнями по нагляду за громадянами. Як і у випадку з прослуховуванням телефонних розмов Агентством національної безпеки США, дозвіл на відслідковування грошових переказів за кордон ЦРУ було видано спеціальним секретним органом - судом зі спостереження за іноземними розвідками.

"Ця програма націлена на те, щоб закрити прогалини в стеженні за фінансуванням тероризму по всьому світу", - цитує свої джерела в ЦРУ The Wall Street Journal.

Видання не уточнює, за якими саме агентствами грошових переказів стежили американські спецслужби, однак згадує в їх числі компанії MoneyGram та Western Union. Остання, за даними видання, співпрацювала з розвідслужбами, передаючи їм бази даних про своїх клієнтів.