ua en ru

ЦРУ звинуватило Росію в кібератаці вірусу NotPetya на Україну

ЦРУ звинуватило Росію в кібератаці вірусу NotPetya на Україну Фото: кібератака в Україні (РБК-Україна)

Американська розвідка дійшла такого висновку в листопаді 2017 року

Центральне розвідувальне управління США з "високим ступенем достовірності" вважає, що за атакою вірусу NotPetya на Україну стоять хакери російського Міноборони, а саме зовнішньої розвідки - Головного управління Генштабу (колишнє ГРУ). Про це з посиланням на секретні доповіді повідомляє The Washington Post.

Зокрема зазначено, що американська розвідка дійшла такого висновку в листопаді 2017 року.

Можлива причетність Росії до кібератаки відображає "зростаючу агресію Росії в кіберпросторі в рамках доктрини "гібридної війни", сказав виданню колишній глава британського развідагентства GCHQ Роберт Хенніган.

Своєю чергою засновник Rendition Infosec - фірми, що займається кібербезпекою, Джейк Вільямс вважав, що метою атаки було "порушення роботи української фінансової системи".

Нагадаємо, кібератака вірусу, який спочатку був ідентифікований як Petya.A (згодом названий NotPetya), відбулася 27 червня 2017 року. Спочатку повідомлялося, що вірус блокував комп'ютерні системи компаній, вимагаючи за розблокування 300 доларів у біткоінах (Bitcoin). Пізніше стало відомо, що творці заробили таким чином всього чотири біткоіни, а в "Лабораторії Касперського" прийшли до висновку, що вірус зовсім не припускав повернення даних із заражених комп'ютерів.

Від вірусу переважно постраждала Україна, зокрема, комп'ютерна система українського уряду, аеропорт Бориспіль, "Укрпошта", "Укртелеком", Міністерство інфраструктури, низка банківських структур. Повідомлялося також про ураження комп'ютерів в інших країнах.