ua en ru

ЦПК програв суд нардепу Пинзенику

ЦПК програв суд нардепу Пинзенику Ілюстративне фото (Pixabey)

У Пинзеника повідомили, що Верховний суд відмовив ЦПК у спростуванні інформації

Верховний суд відмовив "Центру протидії корупції" (ЦПК) у спростуванні інформації про можливі зловживання з боку ЦПК грантовими коштами, отриманими з-за кордону. Про це йдеться в повідомленні прес-служби народного депутата Павла Пинзеника.

Зокрема, зазначається, що відповідне рішення вищої касаційної інстанції є остаточним та оскарженню не підлягає.

У Пинзеника повідомили, що постанова Верховного суду України від 8 травня 2018 року скасовує постанову Апеляційного суду міста Києва від 30 січня 2018 року і відновлює рішення Печерського районного суду міста Києва від 25 жовтня 2017 про відмову у задоволенні позову ОО "Центр протидії корупції" проти Павла Пинзеника.

Раніше голова правління ЦПК Віталій Шабунін та члени організації Дар'я Каленюк і Олександра Устінова просили визнати недостовірною інформацію, поширену народним депутатом під час брифінгу у Верховній раді в травні 2017 року.

Пинзеник повідомив тоді, що до нього звернулося ГО "Національний інтерес України", яке надало журналістське розслідування про використання коштів міжнародної фінансової допомоги в розмірі 1,2 млн доларів в особистих інтересах членів "Центру протидії корупції".

"Результат цього розслідування зводиться до того, що, незважаючи на велику заробітну плату членів цього об'єднання, додатково кошти виводилися на фізичних осіб-підприємців. Так, наприклад, сам ФОП Шабунін отримав протягом 2016-2017 років 1,7 млн грн, ФОП Устінова - 1,86 млн. грн, Дар'я Каленюк - 130 тис. грн", - зазначив депутат.

Верховний суд, посилаючись на резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи про право на недоторканість особистого життя, нагадав:

"Межа допустимої критики щодо особи, що виступає у своїй публічній якості, ширша, ніж щодо приватної особи... ГО "Центр протидії корупції" та її посадові особи повинні усвідомлювати, що межі допустимої критики щодо них, з питань дотримання принципів прозорості та доброчесності, є значно ширшою, ніж окремої рядової особистості".

Коментуючи рішення Верховного суду, Пинзеник зазначив: "Верховний суд остаточно розставив всі крапки над "і". Гучні заяви ЦПК про нібито "перемогу" в суді виявилися звичайним піаром. Касаційна інстанція не знайшла доказів недостовірності інформації про можливі зловживання з боку ЦПК мільйонними грантовими коштами, отриманими з-за кордону. Верховний суд також нагадав про європейські принципи права: недоторканних для закону бути не може. Якщо хтось привласнив собі горде звання "антикорупціонера", це не дає йому індульгенції. Тепер своє слово щодо характеру і ступеня відповідальності керівників "Центру протидії корупції" має сказати прокуратура, яка проводить досудове розслідування", - вважає депутат.

У постанові Верховного суду нагадується, що листом прокуратури Києва від 12 липня 2017 №04 / 5-13017 повідомлено, що за вказаними у зверненні голови ГО "Національний інтерес України" обставинами слідче управління ДФС в Києві внесло відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32017100000000081 за фактом ухилення від сплати податків посадовими особами ГО "Центр протидії корупції".