ua en ru

ЦВК ускладнила процес зміни місця голосування на парламентських виборах

Центральна виборча комісія (ЦВК) затвердила порядок тимчасової зміни голосування виборця без зміни його виборчої адреси. За відповідне рішення проголосували 12 членів ЦВК, передає кореспондент РБК-Україна.

Згідно з новим порядком, тепер для того щоб змінити місце голосування треба подати не тільки заяву, а й документ, що підтверджує необхідність зміни місця голосування. Такою підставою може бути медична довідка, довідка з роботи, довідка з готелю.

За словами заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної, таке рішення було прийняте як запобіжний засіб для того, щоб уникнути зловживань під час виборів. "Таким чином ЦВК ускладнила процес зміни місця голосування, тепер це зробити не так легко", - сказала член ЦВК.

Читайте також: Міжнародні спостерігачі називають адмінресурс найпоширенішим порушенням виборчої кампанії

Відзначимо, раніше, щоб змінити виборчу дільницю з тої, де прописаний виборець, на іншу, достатньо було подати до комісії заяву та особисті документи.

Останнім часом така практика піддавалася різкій критиці, особливо з боку опозиції, яка побоюється, що легка зміна місця голосування виборця дозволить кандидатам та партіям перевозити виборців у необхідні округи, щоб забезпечити перемогу потрібних кандидатів.

Нагадаємо, вибори народних депутатів відбудуться 28 жовтня.