ua en ru

ЦВК затвердила порядок проведення жеребкування щодо черговості надання ефірного часу і друкованих площ партіям

Центральна виборча комісія (ЦВК) одноголосно затвердила постанову "Про порядок проведення жеребкування щодо черговості надання політичним партіям ефірного часу та друкованих площ за рахунок і в межах коштів державного бюджету України, виділених на підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів України". Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Як пояснив доповідач з даного питання, член ЦВК Ігор Жиденко, в даній постанові мова йде про надання ефірного часу кандидатам в одномандатних округах.

"Відповідно до закону, кандидатам в одномандатних округах надається по 20 хвилин на регіональному телеканалі та по 20 хвилин на регіональному радіоканалі. Також вони мають право опублікувати в одному з видань - регіональних місцевих друкованих засобах масової інформації свою передвиборну програму обсягом не більше 3 тис. 900 друкованих символів", - сказав Жиденко і додав: "У цьому випадку порядок буде трохи відрізнятися від того порядку, за яким проводиться жеребкування надання черговості ефірного часу партіям, суб'єктам виборчого процесу... Це пов'язано насамперед з... можливою великою кількістю кандидатів, які будуть зареєстровані в одномандатних виборчих округах. Таким чином... якщо виходити (з того), що можливо буде зареєстровано 20-30 кандидатів у кожному з округів... ми будемо проводити дуже багато жеребкувань для партій, то дуже багато часу для цього треба. Це майже більше тижня без перерви на час їжі. Тому трохи інший буде алгоритм проведення жеребкування".

Також член ЦВК повідомив, що Центрвиборчкомом буде виготовлений список кандидатів в алфавітному порядку в кожній окремій виборчій дільниці і кожному з депутатів буде присвоєно порядковий номер. "Якщо буде вийнята (при жеребкуванні) картка, наприклад з номером 5, значить, що починати свою агітацію на телебаченні і радіо будуть кандидати по всіх округах, які по порядку стоять під номером 5. Якщо буде така ситуація, що випаде картка, наприклад з номером 40, а на якомусь окрузі буде менша кількість кандидатів, то до цього округу цей результатів жеребкування застосовуватися не буде".

Крім того, ЦВК також одноголосно ухвалила постанову "Про порядок проведення жеребкування щодо черговості надання кандидатам у народні депутати Україна ефірного часу та друкованих площ за рахунок і в рамках державного бюджету України, виділених на підготовку і проведення чергових виборів народних депутатів України".

Жиденко, виступаючи доповідачем і з цього питання пояснив, що "таким же чином (як і для надання ефірного часу в радіо- і теле-ефірі, а також в друкованих ЗМІ політичним партіям), відповідно до прийнятої постанови буде проводитися жеребкування щодо надання ефірного часу на телебаченні, на радіо та черговості надання друкованих площ кожному з кандидатів в одномандатних округах".

Зазначимо, раніше повідомлялося, що ЦВК ліквідувала дві старі і створила чотири нові закордонні виборчі дільниці.