ua en ru

ЦВК вимагає від МВС, СБУ та ГПУ запобігти порушення на виборах в окрузі №205 у Чернігові

ЦВК вимагає від МВС, СБУ та ГПУ запобігти порушення на виборах в окрузі №205 у Чернігові Фото: Михайло Охендовський

У ЦВК кажуть про порушення законодавства

Центральна виборча комісія (ЦВК) вимагає від Міністерства внутрішніх справ (МВС), Служби безпеки України (СБУ) та Генеральної прокуратури України (ГПУ) запобігти порушення на виборах на окрузі №205 у Чернігові. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Так, голова комісії Михайло Охендовський зазначив, що в ЗМІ та в мережі Інтернет поширюються повідомлення про порушення встановлених Законом України "Про вибори народних депутатів України" обмежень та заборон щодо ведення передвиборної агітації під час організації підготовки зазначених виборів. Зокрема, повідомлялося про поширення наклепницьких відомостей про кандидатів у народні депутати України; підкупу виборців; проведення передвиборної агітації, що супроводжувалася наданням виборцям безоплатно товарів та матеріальних цінностей і має кваліфікуватися як непрямий підкуп виборців. А також - розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника таких матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск; перешкоджання здійсненню права на проведення передвиборної агітації, тощо.

"Відтак, заборонені виборчим законодавством дії, про які повідомляють засоби масової інформації, можуть призвести до порушення виборчих прав громадян України, а також створюють істотні ризики для проведення проміжних виборів народного депутата України в ОВО № 205 відповідно до Конституції України, законів України та загальновизнаних міжнародних стандартів проведення вільних та чесних виборів", - наголосив Голова ЦВК.

Зазначається, що розглянувши за власною ініціативою відповідне питання на засіданні, ЦВК звернулася до МВС, СБУ, ГПУ для вжиття ними вичерпних заходів, спрямованих на запобігання та припинення порушень законодавства України під час організації підготовки та проведення зазначених проміжних виборів народного депутата України.

Нагадаємо, Нацгвардія і міліція посилено патрулюватимуть Чернігів під час виборів в окрузі №205.