ua en ru

ЦВК розраховує отримати необхідні кошти для виборів у найближчі два дні

У Центральній виборчій комісії переконані, що уряд вчасно перераховує необхідні кошти для проведення дострокових парламентських виборів в Україні на спеціальний рахунок ЦВК, вони розраховують отримувати кошти в найближчі два дні.

У Центральній виборчій комісії переконані, що уряд вчасно перераховує необхідні кошти для проведення дострокових парламентських виборів в Україні на спеціальний рахунок ЦВК, вони розраховують отримувати кошти в найближчі два дні. Про це на брифінгу повідомила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Буквально через два дні ми вже повинні отримувати ці кошти. Законом передбачено, що не пізніше як на третій день на спеціальний рахунок ЦВК виділяються такі кошти державним казначейством. Вибори необхідні державі, без коштів їх проводити неможливо. Тому ми переконані, що такі кошти будуть знайдені, і вони будуть своєчасно надані ЦВК, тому що, згідно з бюджетним законодавством, ЦВК не зможе почати необхідні закупівлі товарів і послуг для забезпечення підготовки проведення виборів. Буквально з наступного дня після закінчення цих строків ЦВК повинна і зобов'язана здійснювати ряд закупівель для того, щоб не втратити темп", - сказала вона.

Вона висловила сподівання, що кошти будуть виділені з державного бюджету, а не з резервного фонду.

"Закон передбачає два джерела для виділення коштів ЦВК на підготовку і проведення виборів. Це безпосередньо закон "Про державний бюджет України" і найбільш оптимальним для ЦВК є внесення змін у закон "Про державний бюджет України на 2014 р.". Я дуже сподіваюся, що окремим рядком ЦВК ці кошти будуть виділені в терміновому порядку. Фінансування виборів з резервного фонду Кабінету міністрів буде більш складним, непередбаченим, оскільки за 23-річну історію України такого ще ніколи не було, і нам би не хотілося бути піонером у цій важкій ситуації і фінансувати вибори з резервного фонду. Тому ми сподіваємося, що кошти будуть передбачені у державному бюджеті шляхом внесення змін в закон про держбюджет", - зазначила вона.

Вона додала, що у свої розрахунки щодо необхідних коштів на проведення виборів ЦВК включила всі ділянки Донецької та Луганської області. "У повній мірі закладено кількість виборчих дільниць на території Донецької і Луганської областей, повністю включені відомості про кількість виборчих дільниць, які існують на постійній основі, згідно з даними державного реєстру виборців", - сказала вона.

Нагадаємо, що ЦВК розраховує отримати 980 млн грн на проведення дострокових виборів до Верховної Ради, які призначені на 26 жовтня.