ua en ru

ЦВК просить КСУ роз'яснити, чи можна з непогашеною судимістю йти у Президенти

ЦВК звернулася до КСУ за офіційним роз'ясненням щодо можливості балотуватися на пост Президента країни громадянам з непогашеною судимістю.

Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася до Конституційного суду України (КСУ) за офіційним роз'ясненням щодо можливості балотуватися на пост Президента країни громадянам з непогашеною судимістю. Таке рішення було прийнято на засіданні ЦВК у четвер, 9 січня, передає кореспондент РБК-Україна.

За таке рішення проголосували 9 членів ЦВК із 13 присутніх.

Проти направлення даного клопотання до КСУ виступили, зокрема, заступники голови Центрвиборчкому Андрій Магера і Жанна Усенко-Чорна.

Представником ЦВК при розгляді даного подання в КСУ визначений член комісії Олександр Шелестов.

Згідно з текстом конституційного подання, ЦВК просить офіційно роз'яснити положення п.20 ч.1 ст.92, ч.2, 6 ст.103 Конституції та ч.4 ст.9 закону "Про вибори Президента України".

ЦВК просить КСУ розглянути протиріччя, які можливі в цих нормативних актах, і дати офіційне роз'яснення із приводу того, чи може громадянин України, який має судимість за вчинення умисного злочину, і ця судимість не погашена і не знята, балотуватися на пост Президента.

Раніше про те, що ЦВК слід звернутися до КСУ для роз'яснення можливості участі у виборах Президента кандидата з непогашеною судимістю, заявляли в Комітеті виборців України.

Нагадаємо, партія "Батьківщина" має намір домагатися надання засудженій екс-прем'єр-міністру Юлії Тимошенко права балотуватися на президентських виборах у 2015 р.

Як заявляла у вересні минулого року міністр юстиції Олена Лукаш, можливість балотування на пост глави держави для громадян з непогашеною судимістю виключена.