ua en ru

ЦВК приступить до створення виборчих округів не пізніше квітня, - Шаповал

ЦВК приступить до створення виборчих округів не пізніше квітня. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".
"Відповідно до закону, не пізніше квітня. Я проти того, щоб затягувати вирішення цього питання. Ті, хто має намір балотуватися по мажоритарних округах, вправі дізнатися про їх межі якомога раніше. Кандидати повинні перебувати в максимально рівних умовах. Насправді ж одні поняття не мають, як саме виглядатимуть округи, а інші, скажімо так, здогадуються. Як відомо, рівень догадливості у різних політиків суттєво різниться", - сказав Шаповал.
За його словами, чим раніше будуть створені округи, "тим більше у ЦВК буде часу зализати рани". "Думаю, що рани неминучі", - додав Шаповал.

Нагадаємо, 17 листопада Верховна Рада (ВР) прийняла за основу і в цілому законопроект № 9265-д про вибори народних депутатів.

Документом передбачається встановити п'ятипроцентний прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну систему). 225 депутатів обираються за пропорційною системою в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій і 225 депутатів обираються за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Крім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Також з виборчого бюлетеня буде видалена графа "проти всіх".

8 грудня Президент підписав закон №4061-VI "Про вибори народних депутатів України".