ua en ru

ЦВК за рішенням суду зареєструвала кандидата-самовисуванця

Всупереч нормам Закону про вибори народних депутатів України, на виконання рішення Вищого адміністративного суду України, Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструвала кандидатом у народні депутати кандидата-самовисуванця по одномандатному виборчому округу № 40, Козирського Миколая Анатолійовича. За таке рішення проголосували 15 членів ЦВК - одноголосно, передає кореспондент РБК-Україна.

Як зазначив доповідач з даного питання, член ЦВК Михайло Охендовський, "на виконання постанови Вищого адміністративного суду України від 20 серпня 2012 року ... яке, зокрема, зобов'язує ЦВК вчинити дії, передбачені реєстрацією кандидатом у народні депутати Козирського Миколи Анатолійовича в одномандатному виборчому окрузі № 40 ... пропонується зареєструвати кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 40 Козирського Миколи Анатолійовича ".

Варто відзначити, що в ході засідання ЦВК, уповноважені представники ряду політичних партій, які беруть участь у виборчому процесі, висловлювали свої зауваження з приводу ухвалення даного рішення. Так, колишній член ЦВК, а нині народний депутат Руслан Князевич підкреслив, що в разі прийняття судом такого рішення, виконувати його чи ні повинен вирішувати голова ЦВК, оскільки законодавча норма, що передбачає обмеження терміну реєстрації кандидатом на сьогоднішній день є чинною.

Нагадаємо, кандидати в народні депутати України, яким ЦВК відмовила в реєстрації, можуть подати апеляцію до судових інстанцій протягом 5 днів після закінчення офіційного терміну реєстрації, тобто до 23 серпня.