ua en ru

ЦВК за рішенням суду зареєструвала ще двох мажоритарників, яким раніше відмовила

Центральна виборча комісія (ЦВК) в рамках виконання судового рішення зареєструвала кандидатами в народні депутати України Сергія Ковальчука та Сергія Червонописького. За відповідні проект і постанову ЦВК проголосувала більшістю, передає кореспондент РБК-Україна.

У випадку з Ковальчуком "За" проголосували 14 членів комісії, 1 утримався, а з Червонопиським - одноголосно "За" 15 членів.

Як пояснила член Центрвиборчкому Юлія Швець, щодо реєстрації кандидата в народні депутати Сергія Ковальчука, "21 серпня 2012 р. в ЦВК надійшла ухвала Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) ..., яким, зокрема, ЦВК зобов'язується розглянути подані Ковальчуком Сергієм Захаровичем документи і прийняти рішення щодо його реєстрації народним депутатом України, який балотується в одномандатному виборчому окрузі (№ 19) в порядку самовисування ".

За словами Швець, у постанові ЦВК говориться, що вивчивши згадане рішення суду і розглянувши в його виконання подані кандидатом документи, ЦВК реєструє Ковальчука кандидатом у народні депутати.

Варто відзначити, що в ході засідання Центрвиборчкому ряд представників політичних партій цікавилися причиною рішення суду, яке було направлено на адресу ЦВК, у відповідь на що член ЦВК Юлія Швець зазначила, що суд у своєму рішенні визнав протиправною та скасував постанову ЦВК, якою раніше Ковальчуку відмовлялося в реєстрації.

Також ВАСУ рекомендував ЦВК розглянути документи, подані для реєстрації кандидатом у народні депутати Сергієм Червонопиським як самовисуванця і прийняти рішення про його реєстрацію.

ЦВК задовольнила вимогу ВАСУ та зареєструвала Червонописького, а голова ЦВК Володимир Шаповал зазначив, що мотиви голосування "За" дану постанову такі ж як були і в разі прийняття постанови по Ковальчуку. Шаповал погодився з думкою, що подібна практика в Україні вводитися вперше. Зазначив, що ЦВК в ході виборчого процесу, як колись Колумб, в деякому роді відкриває Америку.

Нагадаємо, що офіційна реєстрація ЦВК кандидатів у народні депутати України завершилася 18 серпня. До 23 серпня кандидати у народні депутати України, яким ЦВК відмовила в реєстрації, можуть подавати апеляцію у судові інстанції. Зокрема, скористався цим правом і був зареєстрований кандидатом-самовисуванцем по одномандатному виборчому округу № 40 Микола Козирський.