ua en ru

ЦВК перед місцевими виборами планує підвищити правову культуру виборців

ЦВК перед місцевими виборами планує підвищити правову культуру виборців Фото: Михайло Охендовський

Охендовський розповів про нові завдання Центрвиборчкому напередодні осіннього волевиявлення

Центральна виборча комісія України напередодні загальнонаціональних місцевих виборів планує підвищити правову культуру українських виборців. Про це заявив голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський під час робочої зустрічі з керівництвом Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні, повідомили у прес-службі ЦВК.

За словами Охендовського, перед ЦВК зараз стоїть першочергове завдання - підготовка до місцевих виборів 25 жовтня 2015 р. "В результаті прийняття нового закону істотно змінилася виборча система, за якою будуть проводитися ці вибори. Отже, майбутні члени територіальних і дільничних виборчих комісій потребуватимуть серйозного навчання і підготовки до виконання своїх обов'язків", - зазначив голова ЦВК.

При цьому, зі слів Охендовського, Центрвиборчком разом з усіма міжнародними донорами (а це, крім IFES, Координатор проектів ОБСЄ, Офіс Ради Європи в Україні) вже планує заходи щодо підвищення правової культури виборців. "Адже вони (виборці, - ред.) мають чітко розуміти, як змінилася виборча система місцевих виборів і які наслідки матимуть їхні голоси, які вони віддадуть за політичні партії та їх кандидатів у територіальних виборчих округах", - уточнив глава ЦВК.

Що стосується планів на майбутнє, то після місцевих виборів-2015 в Україні, за розрахунками Охендовського, може наступити певна пауза у проведенні масштабних загальнонаціональних виборів. За словами голови ЦВК, це дасть можливість протягом 2016-2017 рр. оновити ресурсну базу комісії.

"Жодним чином не поділяю думки, що наші поточні підходи до адміністрування виборів є застарілими і ми знаходимося, образно кажучи, у хвості цивілізації в цьому контексті. Але, на моє переконання, ЦВК має все необхідне для того, щоб стати одним зі світових лідерів з використання сучасних практик організації виборчих процесів", - звернувся до гостей Охендовський.

У найближчих планах ЦВК - створення власного навчального центру не тільки для ефективного підвищення кваліфікації працівників секретаріату та служби розпорядника Державного реєстру виборців, а й для запрошення на навчання в Україну колег з інших країн, що має розширити міжнародне співробітництво в питаннях адміністрування виборів.

Перспектива подальшого співробітництва між ЦВК і IFES на сьогодні є найкращою за всі попередні роки, заявив директор програм IFES в Україні Девід Енніс. За його оцінкою, діяльність Центрвиборчкому у 2014 р. стала надзвичайно успішною, оскільки двоє торішніх загальнонаціональних виборів стали одними із кращих за всю історію незалежної України.

Своєю чергою, новий директор програм IFES в Україні Пітер Ербен пообіцяв, що співпраця з подальшої реалізації вже існуючих проектів буде тільки поглиблюватися.

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) - організація, яка займає провідне місце у світі у справі сприяння процесу виборів. Фонд допомагає країнам технічними порадами та інструментарієм для проведення демократичних виборів.

IFES - міжнародна безпартійна організація розвитку демократії, мета діяльності якої - надати людям право голосу для визначення того, як ними управляти. Кожен проект фонду реалізується місцевим персоналом у співпраці з місцевими організаціями.

З 1994 р. IFES працює в Україні з метою посилення громадських організацій, керівництва та прозорості виборчого процесу, а також залучення до нього громадян.

Нагадаємо, наприкінці липня Президент України Петро Порошенко закликав активістів громадянського суспільства долучитися до забезпечення чесних виборів. Зокрема, глава держави запросив громадськість до обговорення конкретних кроків, у тому числі законодавчих, щоб поставити заслін порушень на місцевих виборах 25 жовтня.

Як повідомлялося, у держбюджеті на місцеві вибори передбачено 1,180 млрд грн.