ua en ru

При передачі ОВК результатів виборів у ЦВК зможуть бути присутніми лише члени окружкому і співробітники системи "Вибори"

Центральна виборча комісія (ЦВК) прийняла постанову, якою передбачила процедуру передачі даних про хід та попередні результати голосування в день виборів до Верховної Ради через електронну систему "Вибори" з окружних комісій до ЦВК. "За" постанову проголосували 11 членів ЦВК з 15 присутніх, "проти" - 0, утрималося 4, передає кореспондент РБК.

За словами доповідача з даного питання, заступника голови ЦВК Андрія Магери, даною постановою ЦВК передбачила, що при передачі інформаційних даних в операторській кімнаті крім співробітника системи "Вибори" можуть знаходитися співробітники окружної комісії, співробітники системи "Вибори", але при цьому не кандидати в депутати і не їх уповноважені представники.

Читайте також: ЦВК доручила органам держреєстру виборців знищити зайві записи

Варто відзначити, що в ході процесу голосування за дану постанову, член ЦВК Ігор Жиденко, пропонував внести в дану постанову зміни, відповідно до яких до процедури спостереження за процесом введення даних в електронну систему "Вибори" можна допустити уповноважених представників кандидатів, а також самих кандидатів з тим, щоб даний процес проходив демократично і прозоро. Однак, дана пропозиція була спростована деяким членами ЦВК, посилаючись на те, що територія операторської, де працюють співробітники системи "Вибори" дуже обмежена і наявність у ній великої кількості людей не посприяє введенню даних, а перешкодить.

У той же час, уповноважений представник ВО "Батьківщина" до ЦВК Руслан Князевич, запропонував від імені уповноважених представників політичних партій, представлених у ЦВК, передбачити процедуру, відповідно до якої попередні дані про результати голосування були б оприлюднені на інформаційному стенді окружної комісії, щоб з введеними даними були ознайомлені всі бажаючі. Однак, ця пропозиція, будучи поставленою на голосування, не отримала підтримки.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.