ua en ru

ЦВК звернеться до ВР, щоб вирішити правову колізію, спричинену рішенням ВАСУ щодо Маркова

Центральна виборча комісія буде звертатися в комітет Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування та державного будівництва та органи виконавчої влади, щоб вирішити правову колізію, спричинену рішенням Вищого адміністративного суду (ВАСУ) щодо народного депутата від Партії регіонів Ігоря Маркова. Про це заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

"ЦВК планує як і в попередніх випадках звертатися в комітет ВР і, можливо, виникне необхідність звернення в суд, для того, щоб суд також роз'яснив порядок виконання рішення, яке було прийнято, оскільки ЦВК як орган державної влади зобов'язана виконувати свої повноваження тим способом, який встановлений законом. В той же час не існує встановленого законом способу виконання даного рішення суду, і таким чином ЦВК поставлений в дещо своєрідну правову ситуацію", - заявила Усенко-Чорна.

Вона зазначила, що згідно з законами, ЦВК не наділена повноваженнями скасовувати повноваження народних депутатів України, а список суб'єктів і підстав, і повноваження, які їх скасовуються, абсолютно вичерпно визнач Конституцією України, і ЦВК до них не відноситься.

Усенко-Чорна нагадала статтю 10 Конституції України, в якій сказано, що ніхто не зобов'язаний виконувати злочинні вказівки, навіть якщо вони дані колегіально і оформлені шляхом судового рішення.

Вона підкреслила, що в даній ситуації ЦВК доведеться звертатися в органи влади, тому що ті новели, які в правове поле внесло "це судове рішення вимагають корінного пересприйняття багатьох основ... зокрема виборчого законодавства".