ua en ru

Церква саєнтології у Франції визнана шахрайською організацією

Церква саєнтології у Франції визнана шахрайською організацією. Про це повідомляє радіо "Ехо Москви".

Повідомляється, що до місцевого відділення секти належить сплатити великі штрафи.

У довгому розгляді у справі саєнтологів поставлена крапка. Касаційна інстанція підтвердила рішення, яке було винесено в минулому році. Церква винна в шахрайстві.

Ще в 2009 р. в суд звернулася одна з колишніх членів секти, яка вступила в неї в кінці 90-х. Вона розповіла, що весь цей час її буквально змушували купувати спеціальну літературу і відвідувати курси. Жінка стверджувала, що стала жертвою маніпуляцій: починалося все з проходження одного безкоштовного тесту, а закінчилося тим, що вона втратила більше 20 тис. євро, передає Agence France-Presse.

Тепер організація повинна в якості штрафу віддати 400 тис. євро. Паризький книжковий магазин секти також визнаний винним, йому доведеться сплатити 200 тис. євро. Нарешті, доведений і злочинний умисел п'ятьох високопоставлених членів. Зокрема голова відділення церкви, розташованого у французькій столиці, Ален Розенберг, засуджений до 2 років умовно і 30 тис. євро штрафу.

Це перший випадок у Франції, коли до відповідальності притягнули всю церкву, а не окремих її адептів. На думку експертів, за цим рішенням може послідувати заборона на діяльність секти.

Церква саєнтології має намір оскаржити це рішення в міжнародних інстанціях.