ua en ru

Яценюк: Україна має найважливіший потенціал - інтелект і талант

У суботу, 6 лютого, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк взяв участь у відкритті першого в Україні некомерційного інкубатора ІТ-проектів на основі відкритих даних "1991 Open Data Incubator". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Кабінету міністрів.

Арсеній Яценюк звернувся до учасників хакатону: "Нову країну я бачу тут. І ця країна має всі шанси стати лідером в Європі. Тому що ми маємо найважливіший потенціал - інтелект".

"Якщо десять років тому всі думали, що найважливіший потенціал - це газ чи нафта, подивіться на ціни і спитайте в Росії. Якщо весь світ раніше думав, що основний капітал - це безпосередньо капітал грошовий, це капітал в будові, в заводах, а зараз я вважаю, що тільки сильний талант і розум здатний розвивати все інше. Світ змінився. І в цьому світі кожен, хто має ідеї, талант і бажання, - є основним драйвером змін", - сказав він.

"Нова Україна - це, як новий світ, - четверта індустріальна революція. Вони в основі своїй лежать в першу чергу на інтелекті і на таланті", - наголосив Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що зараз у світі основне - "не соціалізм, не капіталізм, а "талантизм" - від слова талант: "Талант - це ідеї, це те, що може зробити аграрний сектор набагато сильнішим, може допомогти Уряду провести реформу системи охорони здоров'я. Талант - це те, що дасть можливість нам побороти захворювання через біо- і нанотехнології".

Він підкреслив, що талант - це те, що повинно створити нову Україну і в тому числі - новий український політичний клас: "Зараз політика дуже консервативна. І проходить певний етап як переосмислення, так і реальних змін. Нові політики повинні бути людьми, які вміють приймати рішення швидко і оперативно на підставі баз даних, на аналітики, тих систем, які створюєте ви", - звернувся він до присутніх.

Так звана четверта індустріальна революція, зазначив Арсеній Яценюк, вимагає кроків вперед. Ці кроки, наголосив він, можна зробити лише через партнерство приватного сектору, громадянського суспільства і уряд: "Конвергенція цих трьох елементів дає можливість будувати нову країну".

Він наголосив на важливості прозорості уряду. Арсеній Яценюк нагадав, що уряд відкрив максимальну кількість баз даних, і зараз можна отримати інформацію, зокрема, про нерухомість та будь-яку власність як держслужбовців, та і інших громадян.

Уряд також запровадив низку онЯцлайн-сервісів для громадян України: "Міністерство юстиції зробило дуже серйозні кроки в тому, щоби люди не стояли в чергах, не реєстрували свої підприємства доволі тривалий час, не чекали довідок, реєстрації сертифікатів, а могли просто зайти, заплатити декілька десятків або сотень гривень і швидко, без черги і, основне - без корупції отримати послугу від держави".

Глава уряду подякував молодим людям за їх наснагу і роботу: "Ви зробили самі себе. Якщо кожен буде робити себе сам, то ми разом зробимо країну. Немає на кого чекати, думати, що хтось прийде і щось змінить. Ви самі робите і доводите всім, що те, що ви робите, важливе для країни і світу. Тому що хочете бути лідером. Тоді й Україна буде лідером".

Після відкриття інкубатора Арсеній Яценюк познайомився з кількома ІТ-командами, які працюватимуть тут над проектами, зокрема розробниками "Eco is me" - проекту енергозбереження в кожній окремій оселі, коли спеціальний прилад, встановлений в лічильник, зможе визначати, скільки енергії споживає кожен з електричних приладів, а також командою розробників "Digital police" - предиктивного сервісу "Карта криміногенності" для нової української поліції.

Зазначимо, 6-7 лютого в Києві відбувається фінальний етап відбору ІТ-проектів у перший в Україні некомерційний інкубатор "1991 Open Data Incubator".