ua en ru

Яценюк: Путін розв'язав війну проти цінностей вільного світу

Яценюк: Путін розв'язав війну проти цінностей вільного світу Фото: Арсеній Яценюк

Яценюк взяв участь у Десятій Ризькій конференції

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в рамках робочого візиту до Латвії взяв участь у Десятій Ризькій конференції, присвяченій цьогоріч темі геоекономіки, безпекових викликів в інформаційну епоху та епоху гібридних війн, трансатлантичного співробітництва. Виступаючи там, голова українського уряду наголосив, що президент Росії Володимир Путін розв'язав війну проти цінностей вільного світу, передає прес-служба Кабінету міністрів.

"Російська агресія проти України - це не лише війна проти України. Він розв'язав війну проти європейських цінностей та цінностей вільного світу", - сказав прем'єр, зауваживши, що найкраща відповідь на агресію - "бути об'єднаними, діяти сміливо і завжди бути на першій лінії, не позаду".

Яценюк нагадав, що міжнародна спільнота переживала так звану золоту еру після падіння Берлінського муру, і нагадав слова Рональда Рейгана "Пане Горбачов, знесіть цю стіну"."Але Путін глухий. Він вирішив звести нову стіну. І вирішив провести нові кордони після Другої світової війни", - вважає український прем'єр.

Яценюк наголосив, що геополітичні виклики мають сильний вплив на економіку: "Після російського вторгнення ми втратили 20% української економіки, військові витрати з бюджету сягнули 5%, ми втратили 65 із 90 шахт, втратили інфраструктуру. Але найбільші втрати - втрачені людські життя", - підкреслив він.

На думку голови Кабміну, події в Сирії ще раз демонструють, що Путін знову бореться проти ЄС. "Росія вирішила збудувати в Сирії військову базу, вона є найбільшим союзником диктатора Башара аль Асада, і вони добре знають, що ця криза вплине на Європейський Союз, адже міграційна криза також є катастрофою для ЄС. Він знає це, і ви це знаєте", - зауважив Яценюк.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін підписав закон, який створює умови для ефективного захисту власності Росії за кордоном.