ua en ru

Яценюк закликав західних партнерів підписати план дій для членства України в НАТО

Яценюк закликав західних партнерів підписати план дій для членства України в НАТО Фото: Яценюк на з’їзді "Народного фронту" 11 листопада (nfront.org.ua)

Яценюк переконаний, що найкраща гарантія безпеки для України - це членство в НАТО

Лідер партії "Народний фронт", голова політради партії Арсеній Яценюк закликав західних партнерів відновити переговори і підписати план дій щодо членства України в НАТО. Про це він заявив під час з’їзду "Народного фронту" у Києві в суботу, 11 листопада, повідомляє прес-служба політсили.

Зокрема, Яценюк нагадав, що, підписавши Будапештський меморандум, Україна позбавилася ядерної зброї в обмін на "химерні" гарантії територіальної цілісності і незалежності.

"Цього разу так не буде. Коли ми кажемо про наші гарантії для нашої держави, ми звертаємось до наших партнерів: найкраща гарантія безпеки для України – це членство в НАТО… Це найкраща гарантія в тому числі і для наших західних партнерів, адже сьогодні Україна боронить кордони Європейського Союзу і країн-членів Альянсу. Українці платять життями за спокій в Європі", - сказав він.

Яценюк нагадав, що в 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті було прийнято рішення щодо можливості надання Україні плану дій щодо членства в Альянсі. Він звернувся до країн-членів НАТО з закликом відновити переговори і підписати план дій України щодо членства в Альянсі.

"Колективна безпека в НАТО - це майбутнє України, і це той шлях, який забезпечить нам безпеку наших кордонів, укріпить Альянс і безпеку в світі", - заявив політик.

Він зазначив, що багато хто не вірив в отримання Україною безвізового режиму з ЄС "аж до того моменту, доки перший українець з біометричним паспортом не перетнув кордон України і Європейського Союзу".

"Але це сталося, тому що ми з нашими європейськими партнерами прийняли дорожню карту, як запровадити безвізовий режим. Це було 144 акти законодавства, які були ухвалені й імплементовані. І тому українці тепер не на словах, а на ділі стали частиною великої об'єднаної Європи", - сказав Яценюк.

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що такий самий шлях можна пройти і щодо членства в ЄС. Він звернувся до партнерів із Європейського Союзу з закликом дати чіткий план Україні, який вона виконає: "І ви самі будете зацікавлені в тому, щоби прийняти Україну до лав країн-членів Європейського Союзу", - додав Яценюк.