ua en ru

Яценюк доручив проінформувати суспільство про фахівців, які потрібні державі

Яценюк доручив проінформувати суспільство про фахівців, які потрібні державі Фото: Арсеній Яценюк

Держзамовлення на фахівців має бути затверджене на 3 роки вперед

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству освіти та наук України перед вступною кампанією проінформувати суспільство про фахівців, які потрібні державі. Про це Яценюк заявив сьогодні під час засідання колегії Міністерства освіти і науки України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Зв'язок між системою освіти та потребами економіки - це ключове... Ми повинні випускати те, що потрібно економці не на сьогодні , а на 5 - 10 років вперед. Саме в цьому питання має бути стратегічне бачення. Це означає що державне замовлення, яке буде через 3 роки, вже сьогодні має бути затверджене , щоб чітко дати сигнали економіці, країні та майбутнім фахівцям: ось за що платить держава", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що Україні необхідні фахівці з енергетики, нової юстиції та незалежного правосуддя, з аграрної політики та фахівці у нову поліцію.

"Тому пане міністре (міністр освіти і наук України Сергій Квіт - ред.) та шановні члени колегії, звертаюся до вас з прохання про широку інформаційну кампанію по вступній", - сказав він.

Нагадаємо, Яценюк також виступає за поліпшення якості освіти за рахунок скорочення кількості шкіл. "Нам треба відверто сказати людям: або ми вибираємо якісну середню освіту, або ми вибираємо кількісне освіта. Зараз перед муніципальними виборами будуть кричати про кількісний освіту. Але коли один учитель викладає фізику, математику, англійську мову та ще й фізкультуру, якого фахівця ми вчимо, кого готуємо? Ми знущаємося над цими дітьми, замість того, щоб прийняти одне правильне рішення: укомплектувати школи, підняти зарплату, купити автобуси... і оптимізувати мережу", - сказав Яценюк. За словами прем'єра, це необхідно для того, щоб у майбутньому діти надходили в найкращі вузи і мали якісну освіту.