ua en ru

Яценюк: політичні ігрища можуть надто дорого коштувати для нашої країни

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернеться до парламенту з проханням підтримати принципи, виголошені урядом.

Про це він заявив в середу, 10 лютого, на засіданні спільної колегії Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства юстиції України "Від нової поліції до нової юстиції та безпеки громадян", передає прес-служба Кабінету міністрів України.

"Це принципи нової політичної співпраці, нової відповідальності кожного перед країною. Політичні ігрища, які проходять останнім часом, надто дорого можуть коштувати для країни. Мова йде не про персоналії - мова йде про цінності і майбутнє держави",- підкреслив глава уряду.

Арсеній Яценюк нагадав, що 4 лютого на позачерговому засіданні уряду члени Кабінету міністрів України оголосили про нові принципи для нової України.

"Це повна нетерпимість до корупції у всіх сферах. Це повна нетерпимість до політичного втручання і закулісної політики в країні. Це чесна і прозора приватизація і призначення політично незалежних директорів на державні компанії, як ми зробили в компанії НАК "Нафтогаз України". І це стосується інших 60 найбільших державних компаній", - зазначив він.

Серед принципів, підкреслив Яценюк, повнота відповідальності міністра за ту галузь, яку він очолює, і за ту політику, яку цей міністр провадить.

"Це політична воля всього українського політичного класу до реальних змін. Коли я кажу про зміни, це не просто виконання якоїсь програми, а слідування складному, але правильному шляху реформ, які потрібні цій країні, і незворотність цих реформ", - підкреслив прем'єр.

За його словами, "хто би не сидів у яких кріслах, нова політика і нова країна ставить для себе ключові пріоритети: повага до громадянина, відповідальність перед державою, політична відповідальність будь-кого з усього політичного класу в країні, чи це уряд, чи це парламент, чи це інші інститути влади, ефективність роботи всіх органів державної влади, прозорість роботи всіх державних компаній".

"Для того, щоб ці принципи стали реальністю, нам необхідна повна і всеціла підтримка українського парламенту, українського Президента, - і я переконаний, що Президент поділяє ці принципи, - і відкритий і чесний діалог з суспільством", - додав глава уряду.

Він зазначив, що Україні будуть допомагати лише тоді, "коли весь світ буде бачити, що ми самі допомагаємо собі, рухаємо країну вперед і робимо ці кроки спільно".

"Якщо ми будемо слідувати цим принципам, то наші західні партнери будуть надалі підтримувати Україну", - наголосив глава уряду і висловив вдячність західним партнерам за беззастережну підтримку.

"Ми усвідомлюємо свою відповідальність. Політична криза, яка є сьогодні, - це шанс. І ми цей шанс зобов'язані використати", - додав Арсеній Яценюк.