ua en ru

Яценюк очікує, що в десятирічній перспективі Україна буде енергонезалежною

Яценюк очікує, що в десятирічній перспективі Україна буде енергонезалежною

Лідер політичної партії "Народний фронт" (НФ) Арсеній Яценюк під час виступу в Атлантичній Раді в ході візиту до США висловив сподівання, що в десятирічній перспективі Україна буде енергонезалежною. Про це повідомляє прес-служба (НФ).

"Очікую, що в десятирічній перспективі Україна буде повністю енергетично незалежною. І ми не купимо жодного кубометра природнього газу – ні в Росії, ні в Європи", - наголосив лідер політичної партії.


Він зазначив, що реформа енергетичного сектору - одна з найбільш важливих реформ, розпочатих в Україні.

Яценюк підкреслив, що була повністю змінена система державного управління в НАК "Нафтогаз України" та суттєво зменшений дефіцит "Нафтогазу": "Ми усунули всіх посередників – вампірів, які сиділи в "Нафтогазі".

За результатом відкритих торгів Україна підписала низку прямих угод щодо постачання газу із компаніями, які базуються в ЄС.

Лідер "Народного фронту" також зазначив, що торік споживання газу було скорочено на 20%. Яценюк нагадав, що в Україні були впроваджені ринкові тарифи ЖКГ. Паралельно з цим була запроваджена широка система субсидій для тих громадян, які потребують допомоги: "7 мільйонів українських домогосподарств отримали прямі субсидії від держави. Якщо вони платять більше 10% свого доходу за послуги ЖГК, держава покриває залишок".

"Це був шлях, як пережити минулу зиму", - додав він.

Яценюк нагадав, що минулого року підписав із міністром торгівлі США Пенні Прітцкер дорожню карту щодо співпраці України та ЄС, за якою Уряд України в чотири рази знизив роялті в газовому секторі, аби залучити інвесторів та збільшити власний видобуток газу.

Лідер "Народного фронту" також підкреслив, що Україна подала позов до Стокгольмського арбітражу проти російського "Газпрому" щодо відшкодування збитків, пов’язаних з несправедливими газовими контрактами: "Очікуємо, що до кінця року суд винесе остаточний вердикт".