ua en ru

Яценюк: необхідний новий великий формат для підтримки мінського процесу

Яценюк: необхідний новий великий формат для підтримки мінського процесу Фото: Арсеній Яценюк

Анексія Криму і війна Кремля проти України в Донбасі - це "історичне злочин проти людства"

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає, що "необхідний новий великий формат солідарності на підтримку миру в регіоні та незалежності України". Про це повідомляє прес-служба Секретаріату КМУ.

"Ми цінуємо формат нинішнього врегулювання і вклад Німеччини та Франції. Але цей практичний інструмент повинен бути посилений широким міжнародним союзом у підтримку миру в нашому регіоні і незалежності України", - підкреслив Яценюк.

"Ми потребуємо великої міжнародної зустрічі для припинення агресії Росії, захисту України і відновлення безпеки в регіоні. У такому форматі ми бачимо участь держав Великої Сімки, Європейського Союзу, наших сусідів - від Варшави до Бухареста, наших північноєвропейських партнерів і балтійських друзів", - заявив він.

Глава Уряду зазначив, що про це йшла мова під час його останніх зустрічей з Президентом Сполучених Штатів Америки, керівництвом Канади, Великобританії, Польщі та Словаччини. "Про це мова піде далі", - додав він.

Новий великий формат солідарності, за його словами, повинен підтримати нинішній Мінський процес врегулювання.

Він підкреслив, що анексія Криму і війна Кремля проти України в Донбасі - це "історичне злочин проти людства, що не буде терміну давності, і виправдання і вибачення режиму Путіна немає і не буде. Покарання настане".

"Україна повинна твердо і ясно сказати: одна з найбільших сучасних проблем миру та безпеки в світі - це агресивна і войовнича політика нинішнього Кремля. Розпалюючи полум'я, Росія представляє з себе пожежного. Саме завтра таку роль буде виконувати Президент Володимир Путін на Генеральній Асамблеї Організації Об'єднаних Націй", - підкреслив він.

"Гібридне підступність, брехня і обман - це традиційні засоби російської зовнішньої політики. Без честі і совісті", - сказав глава уряду.

Він підкреслив, що Україна прагне до миру і виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо мирного врегулювання.

Нагадаємо, Яценюк анонсував появу "шерифів" у містечках і селах України