ua en ru

Яценюк виключив запровадження альтернативи ЗНО для вступу до вишів

Яценюк виключив запровадження альтернативи ЗНО для вступу до вишів Фото: Арсеній Яценюк

Іншої системи вступу до вишів при цьому складі Кабміну не буде

Прем'єр-міністр україни Арсеній Яценюк виключив запровадження альтернативи зовнішньому незалежному оцінюванню (ЗНО) для вступу до вишів. Про це він заявив сьогодні, 5 жовтня 2015 р. на засіданні Національної ради реформ, повідомляє "Урядовий портал".

"Моя позиція - взагалі навіть немає дискусії щодо ЗНО. Воно було, є, і воно буде. Іншої системи вступу до вищих навчальних закладів при цьому складі Кабінету Міністрів не буде", - наголосив Яценюк.

Яценюк також підкреслив, що закон про вищу освіту є прогресивним і "великим досягненням" і наголосив, що "цей закон ми почали розробляти у 2012 році, ще перебуваючи в опозиції" і очолила його нинішній голова парламентського комітету з питань освіти й науки Лілія Гриневич та інші співавтори.

Арсеній Яценюк наголосив, що певні положення цього закону потребують імплементації, в тому числі - в питанні держзамовлень: «Ми це зробимо. Ми впровадимо схему "гроші ходять за дитиною". Нехай отримують ваучер і самі обирають вищий навчальний заклад. Треба відмовлятися від "советщини".

За цим законом також створено агентство з забезпечення якості вищої освіти.

Разом з тим, на думку яценюка, реформування середньої освіти є складнішим питанням, ніж проведення змін у вищій школі: "Ми збудували стіну, не маючи фундаменту" та наголосив на необхідності передбачити ширшу фінансову автономію шкіл та впровадити виборність директорів шкіл по всій Україні, як уже були проведені конкурси в Києві та плануються в Чернівцях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий закон про освіту має передбачати більшу автономію для шкіл.