ua en ru

Яценюк і Фіцо прокоментували підписання "Газпромом" угоди про будівництво Nord stream-2

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо і глава українського уряду Арсеній Яценюк прокоментували підписання "Газпромом" угоди про будівництво Nord stream-2. Про це вони заявили на спільній прес-конференції в Братиславі у четвер, 9 вересня, по завершенню переговорів.

"Газпром" підписав з представниками європейських держав угоду про те, що буде будуватися нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними висловлюваннями, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять з нас ідіотів", - заявив Фіцо.

Він підкреслив, що це відбувається в той час, коли "в рамках Європейської ради роками говорилося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці".

"Мова йде про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України і Словаччини. І в тому випадку, коли цей транзит зупинився б, то Україна не дорахується мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро", - підкреслив він.

Політик зазначив, що хоче відхилити аргумент щодо того, що ця угода між "Газпромом" та газовими компаніями Західної Європи є лише питанням бізнесу.

"Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні взаємини і зв'язки. Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які здійснюють свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, в тому числі і Словаччини", - підкреслив словацький прем'єр-міністр.

Також Фіцо заявив, що порушить це питання перед Європейською радою.

Арсеній Яценюк у свою чергу назвав Nord stream-2 "антиєвропейським і антиукраїнським проектом".

Будівництво Nord Stream-2, за його словами, означає для Європейського Союзу втрату можливості прямих поставок газу через територію України - по найкоротшому шляху.

"Обсяг таких втрат становить 140 мільярдів кубічних метрів газу, які можуть йти через українську газотранспортну систему", - заявив він.

Яценюк зазначив, що будівництво Nord Stream-2 ставить під загрозу безпеку і безперервність поставок газу в країни Південно-Східної Європи.

"Це означає монополізацію шляхів поставки природного газу в Європейський Союз, а отже підняття ціни для кінцевих споживачів у ЄС. Це означає, зокрема, й втрати для наших друзів і партнерів словаків близько 800 мільйонів доларів доходів", - сказав Яценюк.

Він підкреслив, що для України будівництво "Північного потоку-2" означає виключення з транзитних поставок в ЄС.

"Це втрата 2 мільярдів доларів доходів, які ми отримуємо за транзит і безпечні поставки газу в Європейський Союз. Це просто несправедливо ні по відношенню до нашим європейським партнерам, ні по відношенню до України", - підкреслив глава українського уряду.