ua en ru

Ціни на внутрішньому ринку цукру в жовтні зросли на 12%

Ціни на внутрішньому ринку цукру в жовтні зросли на 12% Фото (Agro-Ukraine): оптовий ринок цукру в Україні

У "Держзовнішінформі" розповіли, що повинно перешкоджати збільшенню вартості продукту

Середня оптова ціна на цукор на внутрішньому ринку України в період із 8 жовтня по 4 листопада виросла на 12%. Про це повідомили у прес-службі ДП "Держзовнішінформ".

Як зазначається, підвищувальні тенденції пов'язані як з необґрунтованими спекуляціями щодо можливого дефіциту цукру в цьому сезоні, так і з реальним зростанням собівартості виробництва даного продукту у зв'язку з девальвацією гривні.

У зв'язку зі скороченням посівних площ під цукровим буряком, а також складними погодними умовами цього року прогнозується урожай цукрових буряків значно менший, ніж у минулому, і, відповідно менший обсяг виробництва цукру. Однак, з іншого боку, високі перехідні запаси товару з минулого сезону, менший обсяг споживання продукту в цьому сезоні і більш висока цукристість коренеплодів, відповідно, більший вихід готового продукту з них, мають перешкоджати зростанню цін на ринку.

"Незважаючи на непогану, у принципі, врожайність цукрових буряків у цьому році, їхню цукристість, практично одного рівня оцінки споживання та пропозиції цукру в поточному сезоні, ціни на нього в Україні будуть все-таки рости через зростання цін на імпортні складові собівартості виробництва даного продукту в міру девальвації національної валюти", - зазначив експерт "Держзовнішінформу" Антон Порембський.

Нагадаємо, за розрахунками Інституту аграрної економіки, зростання ціни на цукор у 2015/2016 маркетинговому році очікується в межах 15-20%.

Як прогнозує МінАП, обсяг виробництва цукру у 2015 році буде на рівні 1,2-1,3 млн тонн.