ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в серпні знизилися на 0,3%

Ціни виробників промпродукції в Україні в серпні знизилися на 0,3% Фото: ціни виробників промпродукції у серпні трохи знизилися

При цьому з початку року ціни зросли на 25,5%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) індекс цін виробників промислової продукції у серпні 2015 р. склав 99,7% проти 102% в попередньому місяці. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з груднем 2014 р. ціни виробників промпродукції зросли на 25,5%, а порівняно з серпнем 2014 р. - на 33%.

Так, продукція добувної промисловості і розроблення кар'єрів в серпні знизилася на 3,2%, зокрема у видобутку сирої нафти - на 18,3%, каменю, піску та глини - на 4,2%, металевих руд - на 3,8%, природного газу - на 0,4%.

У переробній промисловості ціни зросли на 0,2%, у т.ч. у виробництві машин і обладнання, не віднесених до інших угруповань - на 1,1%, основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 0,8%, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції - на 0,5%. Разом з тим у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки ціни знизилися на 1,7%, електричного обладнання - на 0,8%, в металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 0,4%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів продукція подорожчала на 1,3%. При цьому в переробці і консервуванні фруктів і овочів зростання цін склало 3,1%, виробництві олії та тваринних жирів - 2,4%, напоїв - 1,6%, м'яса та м'ясних продуктів - 1,5%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - 1,3%, молочних продуктів, цукру - 1,2%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - 0,4%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зниження тарифів на 0,1% за рахунок здешевлення електроенергії.

Нагадаємо, в Україні в серпні була зафіксована дефляція 0,8% проти 1% місяцем раніше.