ua en ru

Ціни на українське зерно падають в результаті перевиробництва та непродуманих дій держави, - експерт

Ціни на українське зерно падають в результаті його перевиробництва та через непродумані дії з боку держави. Таку думку висловив аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький на круглому столі, передає прес-служба асоціації.

Перша причина низьких цін, за словами експерта, - перевиробництво зерна в Україні. Адже за високою пропозицію ціни, природно, падають. Низькі ціни - це спільна проблема ринку, а не якоїсь однієї ланки. Зернотрейдерів багато, вони є конкурентами, та тому домовитися між собою по цінах їм не можливо. Навіть найбільший експортер займає лише приблизно 10% ринку.

Друга причина - великий врожай в інших країнах-виробниках зерна. УАА вважає, що за несприятливих умов на світовому ринку необхідно відмінити будь-які обмеження експорту, дати можливість вивезти якнайбільше зерна. Це підвищить ціни на внутрішньому ринку та дасть можливість селянам заробити. Плюс, держава має закупити частину врожаю через Аграрний фонд.

"По-третє, на ціни давлять і інші фактори. Вже декілька місяців ринок чує від держави про відтермінування повернення ПДВ експортерам, скорочення податкових пільг аграріям, збільшення податку на землю, збільшення фіксованого податку, введення нового місцевого податку, податку з обороту. Навіть озвучуючи ці плани Уряд вже впливає на рівень цін. Збільшення податкового тиску галузь може витримати лише за рахунок зменшення закупівельних цін. Тобто за податкові експерименти в результаті платитимуть селяни", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Аграрний фонд допоможе утримати високу ціну на зерно, - Присяжнюк