ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси впали більш ніж на 4%

Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку за підсумками торгів 15 березня 2011 р. різко подешевшала. Ціни на нафтові ф'ючерси впали за один день більш ніж на 4%, опустившись до найнижчих значень більш ніж за два тижні, повідомляє РБК.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції напередодні склали:
- У Лондоні на електронній товарної біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (квітень) знизилася на 5 дол. 15 центів (-4,5%) і встановилася на позначці 108,52 дол./бар. (найнижчий показник після 22 лютого 2011 р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 107,88-113,82 дол./бар.;
- У Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (квітень) впала на 4 дол. і 1 цент (-4,0%) і встановилася на рівні 97,18 дол./бар. (найнижчий показник після 28 лютого ц.р.) при діапазоні цін по операціях за сесію 96,71-101,87 дол./бар.
Нафта на біржах 15 березня різко подешевшала через масової ліквідації довгих позицій. Продажі нафтових ф'ючерсів були викликані загрозою розповсюдження радіоактивного зараження в Японії через аварію на АЕС "Фукусіма". Це, на думку експертів, найсерйозніша аварія на АЕС за останні приблизно 25 років, після аварії на Чорнобильській АЕС.
На цьому інформаційному тлі інвестори напередодні в терміновому порядку позбувалися від ризикових активів і "йшли у гроші". З цієї ж причини 15 березня ц.р. знижувалися не тільки ціни на нафту, але й ціни на дорогоцінні і промислові метали, а також на інші товарні активи.
Тим часом Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) напередодні повідомило, що в лютому 2011 р. видобуток нафти у світі досяг нового історичного максимуму - 89 млн бар./день, збільшившись щодо попереднього місяця на 200 тис. бар./день. При цьому втрата поставок нафти з Лівії була перекрита в лютому 2011 р. більш істотним збільшенням нафтовидобутку в країнах Перської затоки і в країнах поза Організацією країн - експортерів нафти (ОПЕК).
За оцінками експертів МЕА, зростання споживання нафти і похідних енергоносіїв в 2011 р. продовжиться. Попередньо очікується, що споживання нафти і нафтопродуктів в світі збільшиться щодо 2010 р. ще на 1,4 млн бар./день, або на 1,7%, і складе 89400 тисяч бар./день. Однак високі світові ціни на нафту створюють ризик зниження попиту на нафтові енергоносії, попередили напередодні експерти МЕА.