ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси продовжують своє падіння на фоні доповіді МЕА

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet продовжують своє падіння на тлі щомісячної доповіді Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) про світовий ринок "чорного золота". Тим не менш, нафти марки Brent, з якого розраховується вартість російської Urals, вдається триматися поблизу позначки в 102 дол./бар. Про це повідомляє РБК.
Трейдери двояко сприйняли доповідь МЕА - з одного боку відомство підвищило оцінку зростання світового споживання нафти в 2010-2011 рр. щодо прогнозу попереднього місяця в середньому на 120 тис. бар/день. Крім того, за прогнозами МЕА, в 2011 р. споживання "чорного золота" світовою економікою має зрости на 1,5 млн бар/день і, таким чином, середній за рік показник склала 89,3 млн бар/день. Азія все активніше споживає вуглеводні, та й країни Північної Америки демонструють високі перспективи економічного розвитку.
Однак дані за січень 2011 р. демонструють, що обсяг нафтовидобутку в країнах ОПЕК зараз знаходиться на дворічному максимумі (29,85 млн бар/добу). Це, у свою чергу, означає, що міжнародний картель контролює зростаючий світовий попит і не допустить дефіциту "чорного золота" на ринку, а значить, і додаткового стрибка цін на нафту.
Станом на 15:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар):
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 86,34 (-0,37) при діапазоні котирувань 85,96-87,07;
- IPE Brent Crude (березень) - 101,72 (-0,1) при діапазоні котирувань 101,31-102,88.
Крім того, позначаються на торгах і останні дані Міністерства енергетики США - напередодні відомство повідомило про зростання комерційних запасів нафти в країні за минулий тиждень на 1,9 млн бар - до 34,51 млн бар. І, хоча дані показники не досягли прогнозів аналітиків, що чекали збільшення на 2,4 млрд дол., незалежні експерти з Американського інституту нафти (API) повідомляли про зниження запасів нафти в США на 0,56 млн бар.