ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent виросли з початку дня більш ніж на 1,8 дол./бар

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні виросли з початку дня більш ніж на 1,8 дол./бар. Станом на 10:00 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (грудень) - 110,74 (+1,83) при діапазоні котирувань 109,50-110,74;
- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 92,25 (+2,05) при діапазоні котирувань 90,74-92,30.
Нафта на біржах сьогодні дорожчає, що викликано значним ослабленням позицій долара США на FOREX. По всій видимості, результати завершився саміту Євросоюзу, виявилися кращими, ніж очікувалося, що проявилося сьогодні у зміцненні позицій євро і ослаблення американського долара.
Як вже повідомлялося раніше, голови ЄС досягли угоди з приватними кредиторами про добровільну списання 50% від суми боргу за грецькими облігаціями, що дозволить скоротити державний борг Греції приблизно на 100 млрд євро. Нині сукупний держборг цієї країни перед приватними і національними кредиторами складає близько 350 млрд євро.
Разом з тим Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), за словами президента Франції Саркозі, буде збільшено приблизно до 1 трлн євро, а одним з його учасників може стати Китай.
Сьогодні індекс долара для шести провідних світових валют, знизився з початку дня приблизно на 0,6% і опустився нижче позначки 75,7 пункту, що значно полегшило купівлі нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.
На фондовому ринку Азії провідні фондові індекси сьогодні в основному ростуть. В тому числі головний фондовий індекс Японії Nikkei виріс більш ніж на 2%. По всій видимості, і в Європі фондовий ринок сьогодні відкриється зростанням, що додатково підтримає нафтовий ринок.
Нагадаємо, напередодні нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку помітно подешевшала. За підсумками торгів 26 жовтня 2011 р. ціна нафти WTI (Light Sweet) впала на 3,2% і встановилася нижче 91 дол./бар. Ціна нафти Brent напередодні знизилася на 1,8% і встановилася нижче 109 дол./бар. Зниження цін на нафтові ф'ючерси було викликано істотнішим, ніж очікував ринок, тижневим збільшенням комерційних запасів сирої нафти в США.