ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent впали з початку дня приблизно на 1,5 дол./бар

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent впали з початку дня приблизно на 1,5 дол./бар. Станом на 15:20 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (вересень) - 111,57 (-1,65) при діапазоні котирувань 111,35-113,30;
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 91,89 (-1,47) при діапазоні котирувань 91,89-93,87.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає через фіксацію прибутку, що утворилася з кінця минулого тижня. Так, за період 3-9 серпня ціна нафти Brent виросла на 6,7% і досягла максимального значення за три місяці, встановившись вище 113 дол./бар. В той же час ціна нафти WTI (Light Sweet) за цей же період підскочила більш ніж на 7% і досягла максимального значення за 12 тижнів, встановившись вище 93 дол./бар.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами також багато в чому обумовлена обстановкою на світовому валютному ринку. Долар з початку дня ще трохи підріс проти євро, що ускладнює покупки нафти та інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) зараз перевищує значення 82,7 пункту після того, як напередодні цей індикатор відновив свій тижневий максимум, встановившись вище за відмітку 82,6 пункту.

Тиск на ринок нафти сьогодні також надає інформація про зниження експорту Китаєм. У липні профіцит торгового балансу Китаю виявився нижчим, ніж прогнозували економісти, що було сприйняте глобальними ринками як ознака уповільнення темпів зростання світової економіки.

Опублікований сьогодні в Парижі доповідь Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) теж чинила тиск на ринок нафтових ф'ючерсів. Експерти МЕА знизили на 0,3 млн бар./день власний прогноз споживання нафти і нафтопродуктів світовою економікою в 2012 р. Очікується, що в 2012 р. споживання нафти в світі складе 89,6 млн бар./день, а не 89,9 млн бар./день, як прогнозувалося місяцем раніше.

В той же час постачання нафти на світовий ринок в 2012 р. будуть, видно, перевищувати її споживання. Так, за даними МЕА нафтовидобуток в світі за підсумками липня 2012 р. склав 90,7 млн бар./день. За місяць видобуток нафти в світі виріс на 300 тис. бар./день, а щодо попереднього року світовий нафтовидобуток збільшився на 2,6 млн бар./день.

Нагадаємо, напередодні представники ОПЕК оцінили попит на нафту в 2012 р. в 88,72 млн бар./день, а її постачання на світовий ринок - в 90 млн бар./день.

Відзначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК відновила свій 12-тижневий максимум.