ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються. Станом на 10:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 118,37 (-0,41) при діапазоні котирувань 118,30-118,85;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 104,13 (-0,07) при діапазоні котирувань 104,13-104,50.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає. Тиск на нафтовий ринок надає зміцнився американський долар. Індекс долара для шести провідних світових валют підріс з початку дня приблизно на 0,3% і зараз перевищує значення 79,7 пункту, забезпечивши непривабливі умови для активних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.

Тиск на нафтові котирування також надають очікування тижневого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 13 квітня, збільшилися на 3,4 млн бар. Днем раніше біржові аналітики прогнозували тижневе зростання нафтових запасів на 1,0-1,2 млн бар.

У той же час підтримку нафтовим котируванням надають очікування тижневого скорочення в США запасів нафтопродуктів. За оцінками представників API, запаси бензинів в США скоротилися за тиждень на 2,6 млн бар., А запаси важких дистилятів зменшилися на 2,4 млн бар. Днем раніше біржові аналітики прогнозували тижневе зниження запасів бензинів в США на 500-600 тис. бар., а важких дистилятів - на 200-400 тис. бар.

Нафта Brent подешевшала з початку торгів більш істотно, ніж нафта WTI. Негативна динаміка котирувань Brent сьогодні додатково обумовлена ​​ослабленням побоювань скорочення поставок нафти з Ірану, через що північноморську нафтову суміш продовжує втрачати свою спекулятивну премію. При цьому попит на нафту Brent у США найближчим часом може також зменшитися. З середини травня нафтопровід Seaway почне працювати в реверсивному режимі. Це дозволить щодня перекачувати по 150 тис. бар. нафти WTI з терміналу Кушинг в Оклахомі на НПЗ Техаса, що створить серйозну конкуренцію для імпортної нафти.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку подорожчала. При цьому офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) за підсумками торгів 17 квітня 2012 р. вперше за два тижні встановилася вище за відмітку 104 дол./бар., підвищившись за день на 1,2%. У той же час ціна нафти Brent напередодні змінилася трохи і залишилася нижчою за позначку 119 дол./бар., підвищившись за день менш ніж на 0,1%, після того, як 16 квітня вона впала до мінімуму за дев'ять тижнів.

Також повідомлялося, що ціна нафти Middle East Crude на Tокійській товарній біржі (ТOCOM) стосовно її найбільш активного контракту сьогодні виросла більш ніж на 2%.