ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні слабо ростуть, намагаючись відіграти своє падіння

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні слабо ростуть і намагаються відіграти своє падіння за минулий тиждень. Станом на 11:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (лютий) - 103,57 (+0,22) при діапазоні котирувань 102,37-103,63;
- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 93,58 (+0,05) при діапазоні котирувань 92,54-93,76.
Позитивна динаміка в цінах по операціях викликана технічними покупками нафтових ф'ючерсів. В той же час ціни на нафту з початку дня змінилися трохи. Активніші покупки неможливі через збереження стабільного долара, а також через слабкий фондовий ринок.
Американський долар не поспішає здавати "завойовані" на минулому тижні рекордні за 11 місяців позиції. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні тримається вищим за відмітку 80,2 пункту, що не дозволяє здійснювати активні операції з нафтою і іншими активами, ціни на яких встановлені у валюті США.
В той же час фондовий ринок, який прийнято вважати індикатором глобальної економіки, сьогодні показав подальше зниження провідних індикаторів Азії і Європи. Глобальні інвестори стежать за розвитком політичних подій на Корейському півострові після несподіваної смерті лідера КНДР Кім Чен Іра. Ця звістка, на думку експертів, може прзивести до зниження стабільності в регіоні і уповільнення світового економічного зростання. Тиск на фондові майданчики сьогодні також продовжує надавати недавню заяву рейтингового агентства Fitch про можливе пониження кредитних рейтингів Італії, Бельгії, Іспанії, Словенії, Ірландії і Кіпру.
Нагадаємо, за минулий торговий тиждень 12-16 грудня нафта на біржах помітно подешевшала. Так, офіційна ціна нафти WTI знизилася за тиждень на 5,88 дол./бар., або майже на 6%, а барель нафти Brent став дешевший на 5,27 дол., або майже на 5%. Зокрема за підсумками торгів 16 грудня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) вперше приблизно за сім тижнів встановилася нижче за відмітку 93,6 дол./бар., а офіційна ціна нафти Brent вперше приблизно за 11 тижнів встановилася нижче за відмітку 103,4 дол./бар.