ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні продовжують зростати

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні продовжують зростати. Станом на 11:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (лютий) - 107,28 (+0,55) при діапазоні котирувань 106,95-107,76;
- Light, Sweet Crude Oil (лютий) - 98,15 (+0,91) при діапазоні котирувань 97,50-98,49.
Позитивна динаміка в цінах по операціях багато в чому обумовлена обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня продовжує знижуватися проти євро та інших валют, забезпечуючи привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на яких встановлені у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют знизився з початку дня приблизно на 0,5% і сповз нижче за відмітку 79,5 пункту.
Зростанню цін на нафту сьогодні продовжує сприяти стабільна обстановка на фондових майданчиках в Азії і в Європі, а також очікування істотнішого, ніж прогнозувалося напередодні, тижневого скорочення в США запасів сирої нафти.
Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США щодо запасів нафти і нафтопродуктів у країні. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані вчора о 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США, за підсумками звітного тижня, що завершився 16 грудня, зменшилися на 4,6 млн бар., запаси бензинів скоротилися на 400 тис. бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 2,8 млн бар.
Для біржових спекулянтів, що грають на підвищення, дані API виявилися значно кращими за прогноз галузевих експертів, які напередодні прогнозували, що за підсумками звітного тижня, який завершився 16 грудня, комерційні запаси сирої нафти в США знизилися на 2,2-2,3 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 500-600 тис. бар., запаси бензинів збільшилися на 1,7-1,8 млн бар.
Нагадаємо, напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку істотно подорожчала. За підсумками торгів 20 грудня 2011 р. ціни на нафтові ф'ючерси виросли за одну сесію більш ніж на 3% і досягли свого тижневого максимуму.