ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent з початку торгового дня трохи відіграли своє падіння

Ціни на нафтові ф'ючерси з початку торгового дня трохи відіграли своє падіння, склавши сьогодні для нафти WTI (Light Sweet) мінус 3,7 дол. і мінус 3,58 дол. для нафти Brent.
Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent як і раніше торгуються в негативній зоні. Проте котирування знижуються вже не так активно, як це було на початку торгів. Станом на 12:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 84,14 (-2,74) при діапазоні котирувань 83,18-85,73;
- IPE Brent Crude (вересень) - 106,74 (-2,63) при діапазоні котирувань 105,79-108,50.
Сьогодні вранці різке падіння нафтових котирувань було викликано масовою ліквідацією довгих позицій по нафтових ф'ючерсах через побоювання ослаблення попиту на енергоносії. Інвестори активно продавали ризикові активи і йшли в гроші. Проте ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами сьогодні залишилися значно вище свого технічного дна, якого ринок досяг у ході торгів 5 серпня, коли котирування нафти WTI (Light Sweet) провалилися до найнижчого рівня з листопада 2010 р. - 82,87 дол./бар., а котирування нафти Brent сповзли до найнижчого рівня за шість тижнів - 104,30 дол./бар.
Підтримку нафтовим ф'ючерсам сьогодні багато в чому надав дешевий долар. Так, за підсумками торгів 5 серпня індекс долара для шести провідних світових валют просів до мінімуму за три торгові дні - 74,598 пункту, знизившись за день на 0,7%. Сьогодні вранці цей показник просів ще на 1%, опустившись нижче за позначку 74 пункти.
Технічні фактори, що сформувалися за попередні п'ять сесій, сьогодні теж підтримали нафтовий ринок, уповільнивши подальше сповзання котирувань. Так, за минулу торгову п'ятиденку 1-5 серпня ціна нафти WTI впала на 8,82 дол., або на 9,2%, а ціна нафти Brent втратила за торговий тиждень 7,37 дол., або 6,3%. У результаті за минулий тиждень істотно зменшилася кількість відкритих коротких позицій і сформувалися привабливі умови для спекулятивних покупок нафтових ф'ючерсів.
Проте поки не стабілізувалася обстановка на фондових майданчиках, активні покупки нафтових ф'ючерсів сьогодні як і раніше неможливі. Після того як 5 серпня міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) знизило довгостроковий кредитний рейтинг США до рівня АА+, на світових ринках до початку нового торгового тижня сформувалися побоювання повторення глобальної рецесії.
У першу чергу інвестори побоюються падіння попиту на нафту і похідні енергоносії. За даними Міністерства енергетики США, станом на 29 липня 2011 р. щоденне споживання нафтопродуктів у країні складало 19,641 млн бар./день - найвищий показник за п'ять місяців. В даний час США споживають нафтопродуктів більше, ніж в аналогічному періоді 2010 р. - 19,282 млн бар./день і в аналогічному періоді 2009 р. - 19,287 млн бар./день. Однак попит на нафтопродукти в США як і раніше помітно відстає від свого докризового рівня. Так, в кінці липня 2008 р. США щодня споживали 20,204 млн бар. нафтопродуктів, виходить з даних офіційної статистки Міністерства енергетики цієї країни.