ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent з початку дня майже не змінилися

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent з початку дня істотно не змінилися. Станом на 10:00 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (березень) - 111,20 (+0,22) при діапазоні котирувань 111,02-111,54;
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 98,63 (+0,15) при діапазоні котирувань 98,37-98,83.
Позитивна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами багато в чому обумовлена очікуваннями зниження в США запасів бензинів при менш суттєвому, ніж прогнозувалося напередодні, збільшенні в країні комерційних запасів сирої нафти.
Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 20 січня, збільшилися на 2,01 млн бар., запаси бензинів знизилися майже на 500 тис. барр., а запаси важких дистилятів зросли на 970 тис. бар.
Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 20 січня, комерційні запаси сирої нафти в США могли збільшитися на 2,9-3,0 млн бар., а запаси бензинів могли вирости на 1,0-1,1 млн бар. У той же час запаси важких дистилятів, на думку галузевих фахівців, могли знизитися за звітний тиждень на 1,1-1,2 млн бар.
Ціни на нафтові ф'ючерси сьогодні ростуть досить слабо, що викликано обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар з початку дня підріс проти євро та інших валют, забезпечивши не дуже привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют підріс з початку дня більш ніж на 0,2% і перевищив позначку 79,5 пункту і продавив єдину європейську валюту нижче 1,31 дол./євро.
Головний фондовий індекс континентального Китаю Shanghai Composite сьогодні знизився більш ніж на 1%, що аналітики пов'язують із збереженням низьких темпів зростання економіки КНР. За підсумками січня 2012 р. китайський індекс PMI склав 50,5 пункту проти 50,3 пункту в грудні 2011 р. Тим часом експерти прогнозували, що даний показник в січні не перевищить 50 пунктів.
Зростанню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні також сприяють їх технічні покупки. Напередодні офіційні ціни на нафту WTI (Light Sweet) і Brent змінилися різноспрямовано. Ціна нафти WTI за підсумками торгів 31 січня знизилася третій раз поспіль і вперше більш ніж за шість тижнів встановилася нижче позначки 98,5 дол./бар. Ціна нафти Brent знизилася, але змінилася неістотно і встановилася майже на 3 дол. нижче свого максимального котирування, що в ході торгів напередодні вперше майже за три тижні перевищило позначку 113 дол./бар.