ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent знизилися на 4 дол

Котирування нафти WTI (Light Sweet) і IPE Brent Crude сьогодні знижуються на 4 дол.; інвесторів турбує можливість збільшення грецької кризи, що загрожує цілісності зони євро. На цьому тлі курс долара виріс по відношенню до євро на 1,5%. Негативним фактором для учасників ринку також стало зниження Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) прогнозу економічного зростання в єврозоні і США. ОЕСР прогнозує, що ВВП єврозони в 2012 р. виросте лише на 0,3% (півроку тому зростання оцінювався в 2,0%). Економіка США виросте на 1,8% (попередній прогноз - 3,1%).
Станом на 15:10 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 89,18 (-4,00);
- IPE Brent Crude (грудень) - 105,56 (-4,00).
Негативно позначилися на настроях інвесторів також повідомлення про банкрутство великого американського брокера на ринку деривативів - MF Global, обсяг активів якого становить 41,1 млрд дол. Біржова група CME Group, що управляє нью-йоркської товарної біржею, де торгуються ф'ючерси WTI, обмежила спектр торгових операцій брокера ліквідацією позицій, заборонивши трейдерам MF Global відкривати нові позиції. Після цього торгівельна активність по ф'ючерсах на нафту, золото та зерно в США різко впала.
Чергова порція статистики з Китаю чинила тиск на ринки, змусивши засумніватися в перспективи відновлення світової економіки. Офіційний індекс менеджерів із закупівель у секторі обробної промисловості (PMI) КНР в жовтні 2011 р. знизився до 50,4 пункту з 51,2 пункту у вересні 2011 р., що свідчить про зменшення активності в промисловому секторі країни.
Економіка Великобританії, у свою чергу, знаходиться на межі рецесії, незважаючи на дані за III квартал ц.р. ВВП королівства, за попередніми даними, за III квартал 2011 р. виріс на 0,5%. У річному вирахуванні ВВП Великобританії, за попередніми даними, в III кварталі 2011 р. виріс на 0,5%.