ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent трохи відіграли своє вчорашнє падіння

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent трохи відіграли своє падіння напередодні. Станом на 13:35 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (січень) - 108,51 (+0,40) при діапазоні котирувань 106,98-108,63;
- Light, Sweet Crude Oil (січень) - 98,77 (+0,43) при діапазоні котирувань 97,55-98,88.
Нафта на біржах на початку дня дешевшала через посилення песимізму інвесторів в успіху саміту Євросоюзу щодо подолання фінансової кризи в єврозоні. Інвестори були розчаровані діями європейських політиків і сумнівалися в тому, що лідери зможуть розробити надійну систему для боротьби з борговою кризою. Проте результати першого дня роботи саміту все ж таки виявилися дещо краще, ніж чекав ринок.
За підсумками першого дня зустрічі лідери країн ЄС домовилися про посилення бюджетних правил в єврозоні, але не змогли домогтися внесення змін в європейські конвенції для всіх 27 членів ЄС. Перший час укладена угода буде охоплювати тільки 17 держав єврозони, а також ті країни ЄС, які добровільно захочуть до неї приєднатися.
Канцлер ФРН Ангела Меркель сьогодні заявила, що вона залишилася задоволена результатами першого дня саміту Євросоюзу. За її словами, прийняті рішення стали кроком вперед для єврозони, а європейським лідерам вдалося засвоїти помилки минулого і уникнути "фальшивих компромісів", що дозволить швидше подолати кризу.
На тлі новин з Брюсселя фондові індекси Європи плавно пішли вгору, а долар помітно послабив свої позиції на FOREX, що в комплексі забезпечило попит на нафтові ф'ючерси, які напередодні помітно подешевшали.
Нагадаємо, за підсумками торгів 8 грудня 2011 р. ціна нафти WTI (Light Sweet) впала на 2% і вперше за півтора тижні встановилася нижче рівня 100 дол./бар. Ціна нафти Brent напередодні знизилася на 1,3% і вперше майже за два тижні встановилася нижче позначки 109 дол./бар. Падіння цін на нафту стало реакцією ринку на відмову ЄЦБ від розширення програми викупу державних боргових зобов'язань країн єврозони.