ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent 8 лютого ростуть

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть. Нафта на біржах сьогодні дорожчає, чому сприяють слабкий долар і очікування помітного скорочення в США комерційних запасів сирої нафти.

Станом на 9:25 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (березень) - 116,40 (+0,17) при діапазоні котирувань 115,90-116,50;
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 99,17 (+0,76) при діапазоні котирувань 98,60-99,25.

На міжнародному валютному ринку FOREX долар продовжує дешевшати проти євро та інших валют, що забезпечує привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні просів нижче позначки 79,6 пункту, у той час як курс єдиної європейської валюти досяг максимуму за вісім тижнів - 1,3289 дол./євро.

Глобальні інвестори чекають новин про успішне вирішення питання про надання другого пакету фінансової допомоги Греції. На цьому тлі провідні фондові індекси Азії сьогодні помітно підвищилися, забезпечивши додаткову підтримку нафтових ф'ючерсів. Головний фондовий індекс континентального Китаю Shanghai Composite виріс на 2,2%, а головний фондовий індекс Японії Nikkei виріс на 1,1%.

Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 3 лютого, несподівано зменшилися на 4,5 млн бар. Дані API виявилися "краще прогнозу галузевих експертів, які напередодні прогнозували тижневе збільшення нафтових запасів у США на 2,3-2,5 млн бар.

Однак запаси бензинів у США, за даними API, збільшилися за звітний тиждень на 4,4 млн бар., у той час як галузеві фахівці прогнозували менш істотне збільшення, в межах 1,0-1,3 млн бар. Запаси важких дистилятів, за даними API, за звітний тиждень зросли на 400 тис. бар., тоді як галузеві фахівці прогнозували їх зниження на 200-300 тис. бар.

Нафта WTI подорожчала з початку торгів більш істотно, ніж нафта Brent. Активні покупки нафти WTI обумовлені значною ціновою різницею між нафтовими марками Brent і WTI, що за підсумками торгового дня напередодні склала 17,82 дол.

Нагадаємо, напередодні нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку подорожчала. За підсумками торгів 7 лютого 2012 р. офіційна ціна нафти Brent вперше більш ніж за півроку встановилася вище за відмітку 116 дол./бар., а ціна нафти WTI (Light Sweet) досягла свого тижневого максимуму, встановившись вище 98 дол./бар.