ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent 5 жовтня активно ростуть

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні активно зростають. Станом на 9:50 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (листопад) - 101,62 (+1,83) при діапазоні котирувань 101,25-102,10;
- Light, Sweet Crude Oil (листопад) - 78,03 (+2,36) при діапазоні котирувань 77,37-78,46.
Позитивна динаміка в цінах по операціях багато в чому обумовлена технічними покупками нафтових ф'ючерсів, які за попередні три торгові дні сильно подешевшали. Так, за період 30 вересня - 4 жовтня ціна нафти Brent втратила 4%, а ціна нафти WTI (Light Sweet) - більше 8%. У тому числі за підсумками торгів напередодні ціна нафти Brent вперше за вісім місяців встановилася нижче рівня 100 дол./бар., а ціна нафти WTI (Light Sweet) оновила свій річний мінімум і встановилася нижче позначки 76 дол./бар., забезпечивши сьогодні привабливі умови для спекулятивних покупок.
На міжнародному валютному ринку FOREX долар дешевшає, що додатково забезпечує привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют напередодні вперше за сім з половиною місяців установився вище позначки 79,5 пункту, а сьогодні вранці цей показник опустився до позначки 79,1 пункту.
На ринку акцій країн АТР сьогодні спостерігається змішана динаміка провідних індексів, яка не має сильного тиску на нафтові котирування. Фондові торги в США завершилися 4 жовтня зростанням провідних індексів у середньому на 2,2%, що дозволило сьогодні стабілізувати обстановку на сировинних ринках.
Сьогодні в 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. При цьому підтримку ринку нафтових ф'ючерсів роблять очікування істотного скорочення в США запасів сирої нафти і нафтопродуктів.
Так, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), за підсумками звітного тижня, що завершився 30 вересня, комерційні запаси сирої нафти в США зменшились на 3,1 млн бар., запаси бензину впали на 5,0 млн бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 2,0 млн бар.
Дані API виявилися значно краще прогнозу галузевих експертів, які напередодні ввечері прогнозували, що за підсумками звітного тижня, що завершився 30 вересня, комерційні запаси сирої нафти в країні могли збільшитися на 2,4-2,5 млн бар., а запаси бензинів могли зрости на 1,3-1,4 млн бар. При цьому запаси важких дистилятів, на думку галузевих фахівців, зменшилися за тиждень на 400-500 тис. бар.