ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet впали з початку дня більш ніж на 1,2 дол./бар

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet впали з початку дня більш ніж на 1,2 дол./бар. Станом на 11:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (листопад) - 108,22 (-1,24) при діапазоні котирувань 108,20-109,26;
- Light, Sweet Crude Oil (листопад) - 102,62 (-1,22) при діапазоні котирувань 102,61-103,59.

Торги на ринку нафтових ф'ючерсів сьогодні відкрилися зниженням нафтових котирувань. Негативна динаміка в цінах по операціях обумовлена фіксацією прибутку, що утворилася за попередній торговий день.

За підсумками торгового дня 4 жовтня нафта на біржах подорожчала через скорочення нафтовидобутку на шельфі Мексиканської затоки, звідки надходить приблизно п'ята частина всієї нафти, виробленої у США. У зв'язку з тропічним штормом "Карен" (Karen) була проведена евакуація персоналу з нафтових платформ у Мексиканській затоці, через що видобуток нафти на шельфі зменшився.

Сьогодні після того, як загроза шторму минула, нафтові компанії повертають персонал на нафтові платформи і поступово відновлюють колишні обсяги видобутку нафти на шельфі, а біржові трейдери тим часом закривають довгі позиції і фіксують прибуток.

Разом з тим зниженню цін на нафтові ф'ючерси сьогодні додатково сприяють побоювання затягування кризи політичної влади в США, яка може сильно нашкодити американській економіці, з-за чого впаде попит на енергоносії. У той час як питання з прийняттям державного бюджету США на новий 2014 фінансовий рік залишається відкритим, в країні назрівають нові проблеми з державним боргом. Приблизно через тиждень допустимий рівень державного боргу США досягне свого граничного рівня. Якщо конгрес США не домовиться про підвищення його "стелі", американську економіку вперше в її історії чекає дефолт.

За минулий торговельний тиждень 30 вересня - 4 жовтня нафта на біржах за п'ять сесій дорожчала двічі. В цілому за тиждень офіційна ціна нафти WTI підвищилася на 97 центів/бар. (+0,9%), а барель нафти Brent став дорожчим на 83 центи (+0,8%). У тому числі за підсумками торгів 4 жовтня офіційна ціна нафти Brent зросла на 0,4% і досягла тритижневого максимуму, встановившись трохи нижче позначки 109,5 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) підвищилася на 0,5% і встановилася вище 103,8 дол./бар.