ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet знижуються через відновлення експорту нафти з Лівії

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet на поточний час знижуються. Станом на 15:10 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (жовтень) - 110,60 (-0,44) при діапазоні котирувань 110,57-111,68;
- Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 106,16 (-0,26) при діапазоні котирувань 106,09-107,37.

Негативна динаміка в цінах по операціях з нафтовими ф'ючерсами викликана відновленням експорту нафти з Лівії після більш ніж двотижневої перерви. Так, сьогодні відновив роботу нафтовий термінал лівійського порту Марса-ель-Брега, який через страйк докерів не функціонував з 9 серпня 2013 р.

Сьогодні на початку торгового дня нафта на біржах дорожчала на побоюваннях порушення її постачань з Близького Сходу, обумовлених загрозою можливого проведення США військової операції проти Сирії. США звинувачують владу Сирії у застосуванні хімічної зброї і готові до військових санкцій проти режиму Башара Асада, якщо буде прийнято відповідне рішення адміністрацією Білого дому. Сирія не є виробником нафти і через її територію не здійснюється транзит вуглеводнів. Однак саме географічне положення Сирії в разі ескалації військового конфлікту за участю США і їх західних союзників може істотно ускладнити постачання нафти з Близького Сходу.