ua en ru

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet продовжили падіння, знизившись з початку дня на 3%

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet продовжили падіння, впавши на 3% на тлі розчаровує макроекономічної статистики зі США і КНР. Станом на 18:46 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (серпень) - 102,94 (-3,18%) при діапазоні котирувань 102,59-105,21;

- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 95,40 (-2,84%) при діапазоні котирувань 95,25-98,03.

Нафта на біржах сьогодні дешевшає через ліквідацію довгих позицій, зумовлену побоюваннями ослаблення глобального попиту на енергоносії. Сигналом до активних продажів нафтових ф'ючерсів сьогодні стали свіжі дані про уповільнення темпів зростання економіки Китаю, а також побоювання, пов'язані зі згортанням програми кількісного пом'якшення Федеральної резервної системи США.

За підсумками дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку FOMC американського Центробанку глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке оприлюднив терміни згортання програми зі скупки активів, повідомивши, що QE3 може бути припинена вже в наступному році, якщо економіка країни, як і прогнозують аналітики, продемонструє ознаки відновлення. Стимулюючі заходи почнуть поступово скорочуватися вже наприкінці 2013 р. і до середини 2014 р. програма скупки активів ФРС буде припинена, сказав Бернанке.

Що стосується макроекономічних показників з Китаю, то, за попередніми даними міжнародного інвестиційного банку HSBC, в червні індекс ділової активності в промисловості КНР Flash Manufacturing PMI склав 48,3 пункту проти 49,2 пункту в попередньому місяці. Нижче ключової позначки 50 пунктів даний показник залишається другий місяць поспіль і тепер опустився до найнижчого значення з вересня 2012 р. Тим часом аналітики раніше прогнозували, що в червні попереднє значення індексу HSBC Flash Manufacturing PMI складе 49,4 пункту.