ua en ru

Ціни на нафту досягли тижневого максимуму, підвищившись 17 березня більш ніж на 3,5%

Нафта на біржах у Лондоні і в Нью-Йорку напередодні помітно подорожчала. Ціни на нафтові ф'ючерси за підсумками торгів 17 березня 2011 р. досягли тижневого максимуму, підвищившись за день більш ніж на 3,5%, повідомляє РБК.
Результати торгів на біржах для нафтових контрактів першої позиції склали:
- У Лондоні на електронній товарної біржі InterContinental Exchange Futures Europe (IСE Futures Europe) офіційна ціна ф'ючерсу IPE Brent Crude (травень) виросла на 4 дол. 30 центів (+3,9%) і встановилася на позначці 114,90 дол./бар. при діапазоні цін по операціях за сесію 109,45-115,50 дол./бар.;
- У Нью-Йорку на терміновій товарній біржі New York Mercantile Exchange (NYMEX) офіційна ціна ф'ючерсу Light, Sweet Crude Oil (квітень) піднялася на 3 дол. 44 центи (+3,5%) і встановилася на позначці 101,42 дол./бар. при діапазоні цін по операціях за сесію 96,60-101,99 дол./бар.
Нафтовий ринок почав потроху відновлювати свої цінові позиції після того, як 15 березня ц.р. ціни на нафтові ф'ючерси впали за один день більш ніж на 4%. За підсумками торгів 17 березня ц.р. офіційні ціни на нафтові ф'ючерси досягли максимальних значень за п'ять торгових днів - після 10 березня. Ралі, що почалося, було обумовлено ослабленням побоювань щодо можливих негативних наслідків землетрусів у Японії для глобальної економіки і для світового ринку енергоносіїв.
Нафта на біржах напередодні дорожчала під впливом очікувань збільшення попиту на нафту і нафтопродукти в Японії. На ринку вважають, що найближчим часом Країні сонця, що сходить будуть потрібні більше нафти і нафтопродуктів, щоб забезпечити роботу своїх ТЕС і генерувати достатню кількість електроенергії, поки її АЕС не можуть працювати на повну потужність.
Японія вже скасувала всі укладені раніше угоди з експорту нафтопродуктів і планує додатково збільшити їх імпорт, щоб заповнити дефіцит енергоносіїв, що утворився. Вже є домовленості з Південною Кореєю і Індонезією про термінові постачання нафтопродуктів до Японії.
Через землетруси і цунамі переробка нафти в Японії впала майже на третину - з 4,4 млн до 2,7 млн бар./день. Однак, на думку японських фахівців, до кінця поточного місяця, можливо, переробка нафти в країні буде відновлена до рівня приблизно 3,4 млн бар./день.
Нестабільність в Північній Африці і на Близькому Сході напередодні теж підтримала ринок нафтових ф'ючерсів. Зростанню цін на нафту сприяли побоювання поширення народних заворушень у Бахрейні на Саудівську Аравію. Тим часом у Лівії урядові війська продовжують готуватися до штурму міста Бенгазі - останнього оплоту повстанців. Можливо, що невдовзі вся територія Лівії перейде під контроль уряду. Однак поки зовсім неясно, як скоро Лівія зможе повернутися на світовий ринок нафти як повноцінного постачальника "чорного золота".
Долар США напередодні істотно подешевшав проти євро та інших провідних світових валют, що додатково забезпечило умови для покупок нафти та інших товарних активів. Індикатор міжнародного валютного ринку FOREX, що відбиває зміни курсу американського долара щодо "кошика" шести провідних світових валют, ICE Dollar Index (spot) знизився 17 березня на 0,9% і склав 76,041 пункту - найнижчий показник з початку грудня 2009 р.