ua en ru

Ціни на нафту Brent і WTI підвищуються з початку дня

Ціни на нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet підвищуються з початку поточного дня, незважаючи на погіршення перспектив економічного зростання в США - провідної світової економіки і зоні євро, цілісність якої перебуває під загрозою у зв'язку з дефолтом обтяженої багатомільярдними боргами Греції. Президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер Німеччини Ангела Меркель заявили, що Афіни не отримають чергового траншу фінансової допомоги, поки за допомогою референдуму не визначаться зі своїм членством в зоні євро. Раніше французький лідер повідомив, що плебесціт намічений на 4 або 5 грудня ц.р.
Останні події в Європі негативно позначилися на курсі євро, який опустився до тритижневого мінімуму проти долара, вартість золота та інших металів також знижується.
Станом на 11:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 109,41 (+0,07) при діапазоні котирувань 107,85-109,76;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 92,57 (+0,06) при діапазоні котирувань 90,87-93,23.
Знижувальний тренд в нафтових цінах посилився після наведених напередодні Міністерством енергетики США даних по запасах нафти у провідній світовій економіці з 22 по 28 жовтня 2011 р. Показник виріс на 1,83 млн бар. і склав 339,46 млн бар. (аналітики прогнозували, що запаси зростуть на 1,1 млн бар.).
Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25%. Регулятор також повідомив, що зростання економіки США в III кварталі 2011 р. було обумовлене тимчасовими факторами. Дані статистики свідчать про високий рівень безробіття, проте споживчі ціни знижуються на тлі здешевлення енергоресурсів і ряду товарів широкого споживання.
Крім того, останні звіти свідчать про збереження великого обсягу безробіття, незважаючи на зусилля, які докладають регулятори для її зниження. ФРС фіксує зниження рівня інфляції, яке сталося на тлі часткового зниження цін на енергоресурси і ряд товарів широкого споживання. Для підтримки подальшого відновлення економіки і боротьби з інфляцією комітет в рамках рішення, прийнятого у вересні ц.р, продовжить збільшувати обсяг заміщення короткострокових паперів довгостроковими. Поряд з цим комітет продовжить перегляд своїх боргових активів з переведенням їх з державних цінних паперів в іпотечні цінні папери з їх подальшою пролонгацією та продажем на аукціоні.