ua en ru

Ціни на нерухомість будуть рости - забудовники більше не будуть стримувати ціни

У Києві ціни на однокімнатні квартири економ-класу за літо сильно зросли. Забудовники запевняють, що це ще не межа, і кивають на дорожчають будматеріали. Ми з'ясували - скільки доведеться віддати за «одиничку» у великих містах.

У Києві ціни на однокімнатні квартири економ-класу за літо сильно зросли. Забудовники запевняють, що це ще не межа, і кивають на дорожчають будматеріали. Ми з'ясували - скільки доведеться віддати за «одиничку» у великих містах.

До недавнього часу на ринку первинної нерухомості правила гри диктував покупець. На догоду клієнтам компанії-девелопери прагнули утримати ціни, фіксували їх, виходячи з курсу 9-10 грн./дол., а також балували різними знижками. У підсумку ціновий розрив між первинним і вторинним житлом збільшився мало не в півтора рази. Природно, не на користь «вторинки» - у неї залежність цін від валютного курсу дуже жорстка.

Однак забудовники вирішили, що більше стримувати ціни вони не хочуть. Особливо це помітно по самим ходовим квартирах - «одиничка». Якщо у квітні-травні в столиці і передмістях можна було знайти однокімнатну квартиру від 250 тис. грн., то, згідно з даними порталу Lun.ua тепер цінник підріс на 10-30%. І ця тенденція неминуче зачепить інші міста-мільйонники, які реагують на зміни цін з невеликим часовим запізненням.

Творять, що хочуть

Незважаючи на літо, темпи будівництва і здачі житла у столиці зростають. Так само як і попит, що, в свою чергу, надихає і ціни. Приплив покупців багато в чому пов'язаний з подіями на сході країни, звідки в столицю прибуває чимала кількість переселенців. По попиту традиційно лідирує столиця. Частково міграцію на собі відчули Харків і Дніпропетровськ, у меншій мірі - Львів та Одеса. Найскладніша ситуація у Донецьку - житло там фактично не продається.

У Києві, за даними компанії City Development Solution, з тій чи іншій ступенем готовності вже є понад 120 житлових комплексів економ-класу, де майже половина квартир - це однокімнатні. І якщо ще навесні 1 кв. м в таких об'єктах продавець оцінював від 7000 грн., то зараз «старт» - не менш 7500-8000 грн. Верхня планка ціни для бюджетних «одиничок» у столиці сягає 11 000-13 000 грн.

У містах-супутниках, таких як Вишневе, Ірпінь, Буча, ціни все ще нижче, але вже ближче до київських. Наприклад, замість 4000-5000 грн. за «квадрат» зараз попросять 6000-9000 грн. Столицю наздоганяють Львів і Дніпропетровськ. Там ціни на бюджетні «одинички» в середньому від 7000-10 000 грн. Більш дешеві варіанти можна підшукати в Одесі, Харкові. Там все ще проскакують ціни за квадратний метр нових квартир від 4000-6000 грн.

Знижки в'януть

На жаль, можливостей отримати знижку у потенційного покупця все менше. Менше стало акцій з дисконтом, а також пропозицій щодо розстрочення. Забудовники розводять руками і кажуть, що якщо курс продовжить «плавати», а будматеріали - дорожчати, обіцяти покупцям лояльні умови при продажу житла вони не зможуть. «З урахуванням останніх коливань валюти, ціни на нерухомість в гривні будуть рости», - наполягає Олексій Говорун, заступник генерального директора корпорації «ТММ».

Поки ж кращий спосіб отримати знижку на квартиру - оплатити 100% її вартості. Тоді можна заощадити до 5-10%. Однак, як правило, для однокімнатних квартир такий дисконт зустрічається нечасто. І знижка навряд чи буде на саме ходове житло. Зазвичай це кутові квартири і ті, що знаходяться на першому або останньому поверсі. Або вікна виходять на гучну вулицю або впираються в стіну сусіднього будинку. В такому випадку можна і потрібно торгуватися.

До розстрочення теж потрібно ставитися з обережністю, так як забудовники все частіше залишають за собою право індексувати ціну під час дії договору. Наприклад, внесок становить 50% вартості житла, виходячи з вартості квартири на сьогодні. Причому забудовник декларує операцію, як придбання в розстрочку за фіксованим курсом. Наприклад, 10 грн./дол. Однак кожний наступний місяць платежі коригуються, виходячи з поточного курсу гривні. І квартира постійно дорожчає.

Вимагаємо комфорту

Ростуть не тільки ціни, але і запити покупців. Особливо до теплоізоляції, що особливо важливо в зв'язку із зростанням дефіциту енергоресурсів у країні. Тому головні вимоги до новобудов, навіть економ-класу, - якісна зовнішня обробка (рівна, однорідна, якщо плитка - акуратно викладена з підігнаними швами), наявність 2-3-камерних склопакетів, а також обшивка утеплювачем товщиною не менше 10 див.

«Посилення конкуренції стимулює забудовників забезпечити максимальну зручність для майбутніх мешканців. Тому все частіше житлові комплекси включають повноцінні спортивні і оздоровчі центри, дитячі та спортивні майданчики, облаштовану територію для відпочинку», - зазначає директор City Development Solution Ярослава Чапко.

Також перед покупкою варто поцікавитися, чи можна технічно встановити на весь будинок лічильник тепла, яка в хаті проводка (мідна найкраще витримує навантаження бойлерів, проточних нагрівачів води, обігрівачів), плоскі чи радіатори опалення і оснащені вони терморегуляторами. Ці, на перший погляд банальні, питання дозволять заощадити чималі гроші у майбутньому. Як на комунальні послуги, так і на покращення енергоефективності житла.
За матеріалами: ibud.ua

Ціни на нерухомість будуть рости - забудовники більше не будуть стримувати ціни