ua en ru

Ціни на газ в Європі через настання холодної погоди зросли до 480-490 дол./тис., - аналітик

Ціни на газ в Європі злетіли через настання холодної погоди і проблеми з поставками. На спотових торгових майданчиках в Європі ціна на добу вперед підскочила до 480-490 дол./тис. куб. м (13,6-13,9 дол./млн БТЕ), значно перевершивши поточний рівень контрактних цін на газ, прив'язаних до котирувань нафти. Про це йдеться в огляді "ВТБ Капітал".

Стрибок цін відбувся тільки в разі контрактів з самим коротким строком поставки, відзначає аналітик "ВТБ Капітал" Колін Сміт. Середня ціна газу з поставкою через місяць на європейських торгових майданчиках виросла лише на 11% в порівнянні з більш ніж 60% стрибком ціни на добу вперед. Рух котирувань і абсолютний рівень цін на добу вперед не дуже сильно розходяться між різними майданчиками. Це говорить про те, що газопровідні мережі в Європі зберігають високу ступінь пов'язаності, правда, у Східній Європі, де, як повідомляється, спостерігаються одні з найсерйозніших проблем з поставками газу, спотових торгових майданчиків немає. Які справжні масштаби дефіциту поставок, а також хто несе за це відповідальність, на даний момент не ясно. Судячи з офіційною заявою Європейської комісії, ситуація з поставками вже приходить в норму в результаті збільшення пропозиції, а також реалізації заходів по балансуванню попиту.

Рівень запасів газу в європейських сховищах виглядає достатнім: 50 млрд куб. м при відборі в 67%, що перевищує верхню межу попереднього діапазону і обумовлено більш високими температурами навколишнього повітря з початку цієї зими і по сьогоднішній день. Таким чином, якщо холод не залишиться аномальним або період холодної погоди не буде тривалим, то, схоже, що європейська система газопостачання повинна впоратися, про що сигналізує і ціна газу з поставкою через місяць. Якщо велика частина додаткового попиту найближчим часом буде покрита постачальниками трубопровідного газу, то ціни на добу вперед, можливо, залишаться підвищеними, вважає аналітик.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що попит на російський газ в перший тиждень лютого збільшився на 25%. Крім того, повідомлялося, що Україна за останні три доби наростила обсяги прокачування газу по трубопроводу з 52 млн до 70 млн кубометрів в напрямку Туреччини та Польщі.